Avioliittolaki muuttuu tasa-arvoiseksi Ecuadorissa

Ecuadorin korkein oikeus linjasi päätöksessään 12.6.2019, että samaa sukupuolta olevien parien rajaaminen avioliiton ulkopuolelle on syrjivää ja perustuslain vastaista, uutisoi CNN.

Päätös syntyi äänestyksellä, jossa 5 tuomaria kannatti ja 4 vastusti tasa-arvoista avioliittoa. Päätöksessä myös todettiin, että samaa sukupuolta oleville pareille kuuluvat samat oikeudet kuin eri sukupuolta oleville pareille. Päätöstä vastustaneet tuomarit perustelivat kantaansa sillä, että vastuun lakimuutoksista tulisi kuulua hallitukselle, ei oikeudelle.

Tasa-arvoinen avioliitto vaatii vielä voimaan astuakseen Ecuadorin parlamentin päätöksen avioliiton määritelmää koskevien lakien virallisesta muuttamisesta. Perustuslakiasianajaja Salim Zaidán kertoi kuitenkin CNN:lle päätöksen olevan sitova ja että samaa sukupuolta olevat parit voivat mennä maassa naimisiin heti kun korkein oikeus on antanut virallisen ilmoituksen valtion paikallisille toimielimille. Korkeimmalla oikeudella on 10 päivää aikaa tehdä ilmoitus.

Korkeimman oikeuden päätöksen myötä Ecuador liittyy nopeasti kasvavaan joukkoon Etelä-Amerikan maita, joissa tasa-arvoinen avioliitto on saavutettu. Kansainvälisen HLBTIQ+ -ihmisoikeusjärjestö ILGAn mukaan Etelä-Amerikan maista viisi on laillistanut tasa-arvoisen avioliittolain, joista jokainen on tehnyt sen kuluvan vuosikymmenen aikana.

Kuvituskuva: Abby Chung