Arkansasin ”kylpyhuonelaki” kriminalisoisi sukupuoli-identiteettiä vastaavien julkisten tilojen käytön

Arkansasin ”kylpyhuonelaki” kriminalisoisi sukupuoli-identiteettiä vastaavien julkisten tilojen käytön

Yhdysvaltain Arkansasin osavaltion senaatti antoi alustavan hyväksynnän lakiesitykselle, joka kieltäisi transihmisiä käyttämästä sukupuoli-identiteettiään vastaavia julkisia WC-tiloja ja pukuhuoneita. Lakiesitystä vastustavat kutsuvat sitä poikkeuksellisen radikaaliksi, sillä toisin kuin moni muu Yhdysvaltain osavaltion hiljattain säätämä transvastainen laki, Arkansasin lakiesitys pitää sisällään rikosoikeudellisia seurauksia.

Yhdysvaltain Arkansasin osavaltion senaatti antoi keväällä alustavan hyväksynnän niin sanotulle ”transsukupuolisten kylpyhuonelaille”, joka on lakia vastustavien mukaan ääriesimerkki transvihamielisestä lainsäädännöstä ja sen normalisoinnista Yhdysvalloissa. Asiasta uutisoi aiemmin NBC News.

Lain voimaantulo kriminalisoisi transihmiset, jotka käyttävät sukupuoli-identiteettiään vastaavia julkisia WC-tiloja ja pukuhuoneita. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos laki menee läpi, jatkossa omaa sukupuoli-identiteettiään vastaavaa, lain määritelmän mukaan ”vastakkaiselle sukupuolelle suunnattua” WC-tilaa tai pukuhuonetta käyttävä transhenkilö voi saada syytteen lapseen kohdistuvasta seksuaalisesta siveettömyydestä. Syyte voidaan nostaa, jos samassa tilassa transhenkilön kanssa on läsnä ”vastakkaista sukupuolta edustava alaikäinen henkilö”.

Lakiesitystä kannattavat perustelevat näkemystään alaikäisten henkilöiden turvallisuuden puolustamisella. Esimerkiksi lakiesitystä sponsoroiva republikaanisenaattori John Payton kutsuu sitä ”suppeaksi muotoiluksi”, sillä tarkoituksena on soveltaa lakia vain alaikäisten ollessa paikalla julkisissa WC-tiloissa ja pukuhuoneissa, kuten hän itse toivoo tapahtuvan.

Lakiesitys etenee seuraavaksi enemmistöhallituksen käsiteltäväksi. Lakia vastustavat ihmisoikeusjärjestöt katsovat sen olevan ääriesimerkki transvihamielisestä lainsäädännöstä, sillä toisin kuin esimerkiksi vuonna 2016 säädetty ja myöhemmin protestien sekä boikottien seurauksena kumottu Pohjois-Carolinan ”kylpylaki”,

Joshua Bryant, ainoa lakiesitystä vastaan äänestänyt republikaanisenaattori näkee lakiesityksen erittäin vaarallisena, sillä sitä voitaisiin käyttää syytteiden antamiseen henkilön aikomuksista välittämättä. Lisäksi Bryant sanoo näkevänsä ongelmallisena sen, että lakia sovellettaisiin myös sukuelinkirurgisia hoitoja läpikäyneeseen transhenkilöön.

”En ehkä ymmärrä miksi hän teki sen, en ehkä ole samaa mieltä siitä, miksi hän teki sen, mutta se oli hänen oma päätöksensä aikuisena ihmisenä”, Bryant sanoi viittaamalla transihmisiin, jotka ovat läpikäyneet sukuelinkirurgisia hoitoja.