Alusvaatteita transihmisille Suomesta? – vertasimme verkkokauppoja ja kokemuksia niistä

Alusvaatteita transihmisille Suomesta? – vertasimme verkkokauppoja ja kokemuksia niistä

Kuvituskuva: whirligigtop / Pixabay

Binderien, packing-alushousujen ja muiden muotoilevien alusvaatteiden tilaaminen ulkomailta, etenkin Yhdysvalloista, lienee tuttua monelle transihmiselle. EU:n ulkopuolelta tilatessa tuotteen kustannukset saattavat kuitenkin nousta yllättäen korkeaksi verojen ja tullimaksujen myötä. Vaikka EU:n sisältä tilattaessa näitä maksuja ei tule, niin ilmastotietoinen kuluttaja haluaa ehkä myös vähentää hiilijalanjälkeään tilaamalla tuotteen läheltä, ja toisaalta kotimaisten yritysten tukemista voidaan pitää tärkeänä.

“Tällaisia vaatekappaleita ovat esimerkiksi rintakehän tasoittamiseen tarkoitetut binderit, muotoilevat alusasut sekä alusasut, jotka joko mahdollistavat proteesien käytön tai esimerkiksi tasoittavat genitaalialueen muotoja”

Kuva: Julius Jokikokko

Tässä jutussa esitellään suomalaisia verkkokauppoja, joiden tarjonnasta löytyy transihmisten käyttöön suunniteltuja vaatekappaleita. Tällaisia vaatekappaleita ovat esimerkiksi rintakehän tasoittamiseen tarkoitetut binderit, muotoilevat alusasut sekä alusasut, jotka joko mahdollistavat proteesien käytön tai esimerkiksi tasoittavat genitaalialueen muotoja.

Suomen Liivineulomo Oy

Nimensä mukaisesti Suomen Liivineulomon tuotevalikoimaan kuuluvat rintaliivit – myös valmiiksi topattuja tai täytettyjä on saatavilla. Liivien lisäksi yritys valmistaa bindereitä, stringejä ja “lannetta ja takapuolta korostavia ja vyötäröä hoikistavia” housuliivejä transnaisille sekä transmiehille boxereita, joissa on keskellä dildon pidikkeenä toimiva reikä.

Suomen Liivineulomo valmistaa kaikki tuotteensa itse mittatilaustyönä asiakkaan ilmoittamilla mitoilla. Hintaan kuuluu myös mahdollinen korjausten teko. Kehrääjän haastattelema demimies kertoo tilanneensa binderin Suomen Liivineulomolta, koska muista verkkokaupoista ei tuntunut löytyvän tarpeeksi isoa kokoa. “Materiaali on mukavaa ja ompelujälki laadukasta. Binderi päällä on helppo olla, koska se on hyvin tehty”, hän kertoo.

“Materiaali on mukavaa ja ompelujälki laadukasta. Binderi päällä on helppo olla, koska se on hyvin tehty”

Kuva: Julius Jokikokko

Jos mittojen ottaminen itse tuntuu hankalalta, Suomen Liivineulomoon on myös mahdollista varata maksullinen aika, jolloin yrittäjät hoitavat mittaamisen. Liivineulomon tilat sijaitsevat Hämeenlinnassa ja tuotteet ommellaan siellä käsityönä.

“Kertakaikkiaan positiivinen kokemus”, lukijamme kuvailee asiointia Suomen Liivineulomon kanssa.

Ompelimo Harakanpesä

Harakanpesää pyörittää tamperelainen käsityöläinen, joka tekee tuotteet itse, ja tällä hetkellä valmistaa ainoastaan bindereitä. Nettisivuillaan hän kertoo kuitenkin seuraavaa: “Toiveenani on saada tilaustyöbinderien myynti ja tuotanto rullaamaan ja tarjota sitten hiljalleen muitakin vaatteita ja asusteita tilaustyönä. Toivon myös pystyväni tarjoamaan vielä myös enemmän transfeminiineille ihmisille suunnattuja vaatteita, esim. tucking-alkkareita ja rintoja korostavia toppeja.”

Kehrääjä ei tavoittanut Harakanpesän asiakasta haastateltavaksi, mutta joitakin asiakaspalautteita löytyy ompelimon Etsy-kaupasta. Ompelimon nettisivujen mukaan binderit valmistetaan tietyn peruskaavan mukaan, mutta kaavaa on mahdollista kustomoida tarvittaessa. Nettisivuilta löytyy muutenkin kattavasti tietoa bindereistä, kuten pesuohjeita ja tarkkaa tietoa materiaaleista. 

Ompelimo Harakanpesä vaikuttaa noudattavan samaa “meiltä meille” -periaatetta kuin Kehrääjäkin: yrittäjä mainitsee itse olevansa queer, ja hän tekee myös yhteistyötä Pirkanmaan Setan kanssa binderien kierrätyksen merkeissä. Lisäksi vähävaraisilla on mahdollisuus saada binderi alennettuun hintaan.

Antishop

Antishopin etusivu vilisee vibraattoreita, suukapuloita ja liukuvoiteita. Kauppa kuitenkin mainostaa itseään “seksuaaliterveyskauppana” ja valikoimasta löytyy myös esimerkiksi topattuja alushousuja, bindereitä ja tekorintoja. Antishopilla on liike Jyväskylässä, mutta jos erotiikkaliikkeeseen meno tuntuu ahdistavalta tai välimatka on pitkä, voi tuotteita tilata verkkokaupastakin.

Kehrääjän haastattelema transnainen tilasi muotoilevat alushousut Antishopilta ja kertoo olevansa tyytyväinen niihin. “Housujen pukeminen oli hieman työläämpää kuin tavallisten alkkareiden, mutta jalassa ne tuntuvat oikein hyvältä ja istuvatkin hyvin. Ja mikä parasta, tekevät sen minkä lupaavat ja piilottavat ‘nakin ja lihapyörykät’.”

Lukija mainitsee, että toimitusaika viivästyi ennakkoon ilmoitetusta kuudesta viikosta, mutta hänen mielestään hyvää tuotetta kannatti kuitenkin odotella.

Sateenkaarikauppa

Sateenkaarikauppa on Instagram-tilinsä mukaan transomisteinen kauppa. Heillä on aiemmin ollut pop-up-kauppa Helsingissä, mutta tällä hetkellä fyysistä liikettä ei ole. Verkkokaupan valikoimassa on bindereitä, muotoilevia alushousuja ja packing-boksereita sekä muita trans- ja sateenkaariaiheisia vaatteita ja asusteita, kuten lippalakkeja ja kuviollisia sukkia.

Sateenkaarikauppa ei itse valmista transvaatteita, vaan kauppa jälleenmyy ainakin Alankomaissa ja Yhdysvalloissa tehtyjä tuotteita. Emme valitettavasti tavoittaneet Sateenkaarikaupan asiakasta juttua varten, mutta verkkokaupasta löytyy arvosteluja tuotteista.

Kaupan verkkosivuilta löytyy myös blogi, jossa on hyödyllisiä artikkeleja esimerkiksi oikean binderin valintaan ja turvalliseen binderin käyttöön liittyen.

Artikkelia päivitetty 2.7.2021: päivitetty linkkejä toimiviin.