Alankomaissa henkilökorteista poistuu pian tieto sukupuolesta

Alankomaissa henkilökorteista poistuu pian tieto sukupuolesta

Kuvituskuva: Dom J

Alankomaiden opetus- ja kulttuuriministerin mukaan 2024-2025 alkaen maan henkilökorteissa ei olisi enää tietoa sukupuolesta. Tieto on vastaanotettu ilolla maan LHBTIQA+ -järjestöjen piirissä.

Alankomaiden opetus- ja kulttuuriministeri Ingrid van Engelshoven on todennut tiedon sukupuolesta henkilökorteissa tarpeettomaksi, ja näin ollen sukupuolimerkintä poistuu korteista muutaman vuoden sisällä. Asiasta uutisoi ensin AFP.

Ingrid van Engelshoven on todennut Alankomaiden parlamentille lähettämässään kirjeessä “aikovansa rajoittaa sukupuolen tarpeetonta rekisteröintiä” huolimatta siitä, että EU:n säännökset vaativat sukupuolimerkintää näkyväksi matkustusasiakirjoissa.

Ministeri totesi myös kirjeessään, ettei Alankomaat suinkaan ole ensimmäinen EU:n jäsenmaa, joka poistaa sukupuolimerkinnän henkilökorteista. Saksan henkilökorteissa tällaista merkintää ei ole.

– Ihmisten tulisi saada luoda vapaasti oma identiteettinsä ja elää elämäänsä turvassa ja vapaina, van Engelshoven linjaa.

Paikalliset LHBTIQA+ -ihmisoikeusjärjestöt pitävät aloitetta tervetulleena. Yhteisessä tiedotteessaan järjestöt toteavat uutisen olevan loistava niille ihmisille, joiden päivittäistä elämää sukupuolikategorisointi hankaloittaa.

– Muutos on hyvä myös niiden kannalta, joiden mielestä alusasujen sisällön ei pitäisi olla valtion tai viranomaisten asia, järjestöt muistuttavat.

Alankomaalaisten LHBTIQA+ -järjestöjen lisäksi kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on kommentoinut aihetta sivuillaan. Järjestön kommentissa kyseenalaistetaan sukupuolimerkinnän tarpeellisuutta ylipäätään henkilöllisyystodistuksissa.

– On olemassa ennakkotapauksia siitä kun henkilöllisyystodistuksista poistetaan tarpeettomia tietoja, jotka eivät liity todistuksen käyttötarkoitukseen. Monet maat ovat poistaneet henkilöllisyystodistuksistaan maininnat esimerkiksi etnisyydestä, uskonnosta tai sivilisäädystä, järjestön kommentissa todetaan.

– Alankomaiden päätös nostaa esiin kysymyksen siitä, ovatko sukupuolimerkinnät henkilöllisyysdokumenteissa tarpeettomia ja jopa haitallisia, Human Rights Watch korostaa.

Alankomaat tunnusti kolmannen juridisen sukupuolen vuonna 2018, kun intersukupuolinen henkilö sai oikeuden päätöksellä luvan olla määrittelemättä itseään naiseksi tai mieheksi syntymätodistuksessaan. Maassa ei kuitenkaan ole yleisesti otettu käyttöön kolmatta juridista sukupuolta tai muutoin juridisesti tunnistettu sukupuolen moninaisuutta binäärisen sukupuolijaon ulkopuolelta.