Aktivisti: Sateenkaariaktivismin tekeminen on ollut Venäjällä vaikeaa jo pitkään – nyt lähestulkoon mahdotonta
Kuvituskuva: Victoria Borodinova
Putinin hyökkäyssota Ukrainaan on herättänyt pelkoa venäläisiä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvissa ihmisissä. Moni uskoo, että aktivismi on entistä turvattomampaa, kertoo omasta ja yhteisön muiden jäsenien turvallisuudesta huolestunut aktivisti. Lisäksi Venäjään kohdistuvat, laajat pakotteet tuovat pakolaisille aivan uudenlaisia ongelmia.
Venäjän presidentti Vladimir Putinin aloittama hyökkäyssota Ukrainaan on saanut lukuisat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat venäläiset pakenemaan kotimaastaan. Heidän mukaansa valtion ohjailemissa medioissa ”sotilaalliseksi erityisoperaatioksi” nimetty sota on osa laajempaa projektia, jonka pyrkimyksenä on palauttaa Neuvostoliitosta tuttu yhteiskuntajärjestys, johon LHBTIQA+ -vähemmistöjen näkyminen tai oikeudet eivät sovi.
Venäläisten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen joukkopakoon Venäjältä vaikuttaa merkittävästi myös hiljattain voimaan astunut lakimuutos. Sen mukaan esimerkiksi sodanvastaisiin mielenosoituksiin osallistumisesta ja valtion virallista näkökulmaa sodasta kritisoivan tiedon levittämisestä voi saada jopa 15 vuotta ehdotonta vankeusrangaistusta. Vaihtoehtoista tiedonsaantia on rajoitettu muun muassa estämällä suosittujen sosiaalisen median sovellusten, Facebookin ja Instagramin, käyttö Venäjällä.
”Venäjän lain mukaan sotaa on kutsuttava erityisoperaatioksi. Mikäli puhumme todellisista, olemassa olevista ihmisuhreista, sitä pidetään maanpetoksena.”, kertoo Maria, venäläinen LHBTIQA+ -aktivisti PinkNewsille antamassaan haastattelussa. Maria ei esiinny haastattelussa oikealla nimellään turvallisuussyistä.
”Olen varma, että kaikki sateenkaarivähemmistöön kuuluvat ihmiset tiedostavat, että yhteiskunnallisen sorron lisääntyessä se tulee kohdistumaan eniten haavoittuvimmissa asemissa oleviin vähemmistöihin. Emme voi olla nykytilanteessa varmoja siitä, ettemme heräisi huomenna kuin aikaan ennen 90-lukua, jolloin esimerkiksi samaa sukupuolta olevien suhteet olivat kriminalisoituja – ja olisivat jälleen kriminalisoituja. Minusta ihmisten pelko on tällä hetkellä todellista ja tämä on juuri se syy, miksi he pakenevat.”, hän perustelee.
Pakeneminen ei tosin sellaisenaan poista pelkoa, vaan päinvastoin aiheuttaa aivan uudenlaisia ongelmatilanteita. Maria huomauttaa, ettei moni Venäjältä pakeneva ole ottanut tarpeeksi hyvin huomioon – tai välttämättä vielä tiedä, kuinka Venäjän valtioon parhaillaan kohdistuvat pakotteet vaikuttavat konkreettisesti tavalliseen Venäjän kansalaiseen. ”He eivät tiedä esimerkiksi siitä, että paetessaan Venäjältä, heidän Venäjällä myönnetyt pankkikortit lakkaavat toimimasta. Tämä aiheuttaa sen, ettei heillä ole mitään mahdollisuutta hyödyntää säästöjään. Heillä ei ole siten mitään paikkaa minne mennä.”, Maria sanoo. ”Jos henkilöllä ei ole oleskelulupaa, eikä minkään muun maan kansalaisuutta, hän saa useimmiten oleskella maassa kolme kuukautta. Mutta mitä tämän jälkeen?”. Maria kertoo suunnittelevansa turvakodin perustamista venäläisille LHBTIQA+ -ihmisille, jotka pakenevat maastaan. Parhaillaan hän on suunnannut kaikki voimavaransa ukrainalaisten LHBTIQA+ -ihmisten auttamiseen.
Marian oma päätös lähteä Venäjältä syntyi, kun hän huomasi, ettei tiedä kuinka jatkaisi aktivistityötään maassa, jossa se on tehty lähes mahdottomaksi. Hän muistuttaa, että vaikka Putinin hyökkäys Ukrainaan tuli monelle shokkiyllätyksenä, lukuisat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat ihmiset osasivat odottaa jotain tämän suuntaista. Esimerkiksi Maria nostaa vuonna 2013 Venäjällä voimaan astuneen, niin kutsutun ”homopropagandalain”, joka kieltää ”ei-perinteisten [ei heteroseksuaalisten] suhteiden mainostamisen alaikäisille”. Lain voimaanastumista voi Marian mukaan pitää eräänlaisena virstanpylväänä sateenkaarivähemmistöihin kohdistuvan vainon normalisoinnissa.
Lähde: PinkNews