Walesin kirkon uusi arkkipiispa haluaa herättää keskustelua vähemmistöjen asemasta kirkossa
Kuva: Unsplash/Jeremy Bezanger
Walesin uudeksi arkkipiispaksi nimitetty Andrew John lupaa olla sanojensa mukaan “radikaali” ja toivottaa ihmiset tervetulleeksi kirkkoon riippumatta siitä, missä ja keitä he ovat. Uuden arkkipiispan mukaan yhteiskunnassa on käytävä ensin perusteellinen keskustelu sukupuolineutraalista avioliittoon vihkimisestä, jotta samaa sukupuolta olevat parit pääsevät tulevaisuudessa naimisiin kirkossa.
Walesin uuden arkkipiispan mukaan Walesin kirkko saattaa vihkiä ensimmäiset samaa sukupuolta olevat parit mahdollisesti jo seuraavan viiden vuoden sisällä. Uutisesta kirjoitti aiemmin PinkNews.
Arkkipiispa Andrew Johnin ilmoitus Walesin kirkon mahdollisesta valmiudesta vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja tuli pian hänen astuttua virkaan. John nimitettiin lauantaina 30.4. Walesin uudeksi arkkipiispaksi Pohjois-Walesin Bangorissa sijaitsevassa pyhän Deiniolin katedraalissa. Hän on aiemmin toiminut Bangorin piispana vuodesta 2008.
Uuden arkkipiispan mukaan Walesin kirkon tulee olla osallistava ja ”toivottaa ihmiset tervetulleeksi riippumatta siitä, missä ja keitä he ovat”. Hän lupasi olla ”radikaali” – kuitenkin korostaen, ettei hänen tehtävänään ole olla poliitikko, ja otti kantaa ensimmäisessä arkkipiispana pitämässään saarnassa Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen kiistanalaisena pidettyyn Ruandan pakolaispolitiikkaan, sotaan Ukrainassa ja kirkon epäonnistumiseen hyväksikäytöstä selviytyneiden henkilöiden suojelussa.
Walesin kirkko äänesti viime vuonna samaa sukupuolta olevien parien rekisteröidyn parisuhteen siunauksen puolesta. Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa samaa sukupuolta olevat parit voivat halutessaan pyytää kirkolta siunauksen suhteensa virallistamisen yhteydessä. Siunaukset aiotaan järjestää aluksi niin sanotulla koejaksolla, joka tulee kestämään viisi vuotta. Koejakson aikana yksittäiset papistot saavat itse päättää, siunaavatko he suhteitaan rekisteröiviä samaa sukupuolta olevia pariskuntia.
Arkkipiispa John kertoi BBC:lle olevansa ”valtavan rohkaistunut” äänestystuloksesta. ”Vaikka se (äänestystulos) ei ollutkaan yksimielinen, se osoitti että Walesin kirkko jakaa yhteisen näkemyksen asiasta. En olisi yllättynyt, jos tuon viiden vuoden aikana voisimme jälleen käydä yhteiskunnallisen keskustelun samaa sukupuolta olevien parien avioliitosta”, hän sanoi.
John muistutti, että seksuaalivähemmistöjen avioliitosta tarvitaan lisää yhteiskunnallista keskustelua ennen kuin samaa sukupuolta olevien parien avioliittoja voidaan solmia Walesin kirkossa. ”Meidän on tehtävä matka ja sitten meidän on käytävä keskustelua ja sitten kun teemme niin, uskon että löydämme itsemme katsomassa ajassa taaksepäin pohtien, että ehkäpä huoli tai ongelma – todellinen ja vilpitön mitä se oli, ei ollutkaan oikea ongelma”, John perusteli näkemystään.
Englannin ja Skotlannin kirkko eivät toistaiseksi salli samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä. Skotlannin episkopaalikirkko on kuitenkin tästä huolimatta äänestänyt sateenkaarevien parien kirkossa vihkimisen puolesta vuonna 2017. Skotlannin kirkon vuonna 2022 yleiskokoukselle toimittama asiakirja osoitti, että selvä enemmistö papistosta kannattaa samaa sukupuolta olevien parien avioliittojen sallimista.
Englannin kirkon odotetaan keskustelevan myöhemmin tänä vuonna avioliiton solmimiseen liittyvästä tasa-arvokysymyksestä. Keskustelun arvioidaan alkavan pian, sillä Englannin kirkko on tähän mennessä muun muassa julkaissut vuonna 2020 aineistoa LHBTIQA+ -yhteisön osallisuudesta kirkon toiminnassa.