Slovenia on Itä-Euroopan ensimmäinen samaa sukupuolta olevien avioliitot ja adoptio-oikeuden hyväksynyt maa

Slovenia on Itä-Euroopan ensimmäinen samaa sukupuolta olevien avioliitot ja adoptio-oikeuden hyväksynyt maa

Kuva: Unsplash

Slovenia on ensimmäinen Itä-Euroopan ja ensimmäinen entinen sosialistinen Euroopan maa, joka hyväksyi tasa-arvoista avioliitto- ja adoptio-oikeutta koskevan lain. Laki hyväksyttiin osana perhelain uudistusta, kun Slovenian korkein oikeus totesi avioliiton vain miehen ja naisen väliseksi liitoksi määrittelevän lain syrjivän seksuaalivähemmistöjä. Maan suurin oppositiopuolue on vastustanut lakia ja järjestänyt mielenosoituksia sen muuttamista vastaan.

Slovenia hyväksyi syyskuussa lain, joka sallii samaa sukupuolta oleville pareille solmia avioliiton sekä adoptoida lapsia. Tasa-arvoinen avioliittolaki ja oikeus adoptioon meni läpi osana parlamentin käsittelemää perhelain uudistusta. Asiasta uutisoi aiemmin Euronews.

Slovenian korkein oikeus totesi aiemmin heinäkuussa, että avioliiton vain miehen ja naisen väliseksi liitoksi määrittelevä laki syrjii mies- ja naispareja. Päätös johti riidanalaisten artiklojen soveltamisen välittömään keskeytykseen määräämällä parlamentti oikaisemaan lakia seuraavan kuuden kuukauden sisällä. “Näillä muutoksilla tunnustamme samaa sukupuolta olevien parien oikeudet, jotka heillä olisi pitänyt olla jo pitkään”, totesi valtiosihteeri Simon Maljevac esitellessään kansanedustajille lain muuttamista koskevia asiakirjoja.

Jugoslavian hajoamisen seurauksena syntynyt Slovenia on sekä ensimmäinen Itä-Euroopan maa, että ensimmäinen entinen sosialistinen maa Euroopassa, joka on hyväksynyt vastaavan lain. Perhelain uudistusta ja sen ohella tasa-arvoista avioliitto- ja adoptio-oikeutta puolsi selvä enemmistö. Kansanedustajista 48 äänesti puolesta, 29 vastaan ja yksi tyhjää.

Slovenian suurin oppositiopuolue, Slovenian demokraattinen puolue on kritisoinut oikeuden antamaa päätöstä uuden lain säätämisestä muun muassa järjestämällä mielenosoituksia. “Paras isä ei koskaan korvaa äitiä ja päinvastoin”, kommentoi puolueen parlamentin ryhmän puheenjohtaja Alenka Jeraj laista käytävän keskustelun avauksessa.

Useimmat Slovenian naapurimaista eivät salli samaa sukupuolta olevien parien suhteiden virallistamista – tosin Viron hallitus tunnustaa juridisesti muissa maissa solmitut samaa sukupuolta olevien liitot. Samaa sukupuolta olevat parit voivat rekisteröidä parisuhteensa Unkarissa, Montenegrossa, Tšekin tasavallassa ja Kroatiassa – joskin Unkarissa homoseksuaalisuudesta puhumisesta lasten edessä on tuomittu sakkoihin vuodesta 2021 alkaen.