Nisan dragtähdet tuo katsojille ensimmäisen kotimaisen drag-viihdesarjan

Nisan dragtähdet tuo katsojille ensimmäisen kotimaisen drag-viihdesarjan

Kuvassa Nisa Soraya (ylärivissä toinen vasemmalta) dragtähtineen. Kuva: Atte Kajova.

RuPaul’s Drag Racesta vaikutteita ottanut sarja on tehty paljon pienemmällä budjetilla kuin esikuvansa, mutta onnistuu lievittämään suomalaisten dragin ystävien kaipuuta livetapahtumiin.

Sukupuolen ilmaisulla ja roolituksilla leikittelevä ja niitä haastava drag-esitystaide on noussut suureen suosioon maailmanlaajuisesti. Suosion takana on etenkin tunnettu yhdysvaltalainen tositelevisio-formaatti RuPaul’s Drag Race (suom. Huippu-drag queen haussa), joka on poikinut jo 13 tuotantokautta sekä useita kansainvälisiä versioita esimerkiksi Australiassa ja Isossa-Britanniassa. RuPaul’s Drag Racessa drag-esiintyjät, useimmiten cismiehet, kilpailevat keskenään “seuraavan dragin supertähden” tittelistä ja suurista rahasummista. Sarja on nostattanut globaalia kysyntää drag-taiteelle, ja alkuperäisen sarjan kilpailijat ovat käyneet esiintymässä aina suomalaisilla lavoilla asti sammuttamassa fanien nälkää.

Suomalaiselle faniyleisölle on nyt luvassa ensimmäinen maistiainen kotimaisesta drag-tositelevisiosta. Kuusiosaisen Nisan dragtähdet -minisarjan ensimmäinen jakso sai ensiesityksensä sarjan nimeä kantavalla Youtube-kanavalla tiistaina 29.6. Nisan dragtähdissä seitsemän nuorta drag-taiteilijaa kilpailee voitosta ja kahden hengen matkasta Gran Canarialle Maspalomas Winter Priden VIP-vieraaksi.

Kilpailusarjan yhtenä kantavana voimana niin käsikirjoituksen kuin ideoinninkin saralla toimi myös sarjan juontajana nähtävä iskelmälaulaja Nisa Soraya. Viihdemuodon pitkäaikaisena tukijana Soraya halusi tehdä tietä suomalaiselle drag-taiteelle ja päästä näkemään esitystaiteen uusia tuulia. Kilpailua ovat tuomaroimassa suomalaisen dragtaiteen konkarit Marko Vainio, Jukka Kuronen sekä Osku Heiskanen.

Sarja on saanut selvää inspiraatiota RuPaul’s Drag Racesta, vaikka yhdysvaltalaisen sarjan suurfanien ei kannatakaan odottaa suomalaiselta vastineelta täysin samaa. Sarjassa nähdään tuttuja elementtejä, kuten vähäpukeisia miehiä sekä räiskyviä persoonia. Ensimmäisessä jaksossa kaksi kisaajaa, Miss Lumiere ja Valtteri Palin, saavat mahdollisuuden esitellä esiintymistaitojaan tuomariston edessä. Esitysten perusteella toinen kisaajista valitaan jatkoon. Tulevat viikot näyttävät, minkä suunnan ohjelma ottaa useamman kisaajan karsiuduttua pois.

Minisarjan jaksot ovat noin kymmenen minuutin pituisia, mikä rajaa sisältöä esityksiin, juontoihin ja mainoksiin. Jakson pituudesta yllättävän vähän aikaa annetaan itse kisaajien esitysten näyttämiseen, kun taas sponsoreiden tuotteet vilisevät ruudulla tiuhaan. Vaikka ero Nisan dragtähtien ja RuPaul’s Drag Racen välillä on huomattava etenkin budjetin ja sisällön laajuuden kohdalla, mahdollistaa Nisa Sorayan luotsaama Youtube-sarja uudenlaisen kentän kotimaisen dragtaiteen näkyvyydelle.

Yhdysvaltalaisen silotellun ja loppuunsa editoidun tv-dragin puuttuessa ajatukset vievät suomalaisille klubeille ja tapahtumiin, joissa on päässyt livenä nauttimaan taiteenlajista. Sarja onnistuukin lievittämään ikävää tapahtumakalentereiden ammottaessa tyhjyyttään. Nisan dragtähdet -sarjan kisaajista löytyy myös dragin ensikertalaisia, mikä kertoo matalan kynnyksen osallistumisesta ja rohkaisee varmasti muitakin esitystaiteesta kiinnostuneita tarttumaan itse peruukkeihin, glitteriin ja tekoripsiin.