Kaihoisa Sailor Moon haaveilee tyttöystävästä – tältä näyttävät kotimaiset sateenkaarimeemit

Kaihoisa Sailor Moon haaveilee tyttöystävästä – tältä näyttävät kotimaiset sateenkaarimeemit

Kuvaan on editoitu kuuelain-twitterkäyttäjän ja Instagramin gaycatgirlmemes-tilin meemejä. Kuvankäsittely: Lyyra Virtanen.

Kehrääjän meemien erikoistoimittaja tutustui kahteen meemintekijään. Miten heidän sateenkaarevat meeminsä syntyivät ja mitä he haluavat niillä sanoa?

Meemit ovat internetin uniikki kieli. Meemeillä on monia merkityksiä, ja kontekstista riippuen meemit voivat kertoa eri tarinoita. Joskus ne voivat olla pilkallisia, joskus ajankohtaisia ja poliittisia ja joskus syvästi samaistuttavia.

Tänä keväänä pienet keltaiset, mulkosilmäiset olennot valtasivat Twitterin meemikenttää. Itse Ilkimys –elokuvasarjan “minionit” (suomeksi kätyrit) huutamassa transoikeuksien puolesta olivat Oikeus olla -kansalaisaloitteen sivutuote. Meemien luoja oli twitterkäyttäjä kuuelain, joka oli myös osa kansalaisaloitteen kampanjatiimiä. Sieltä idea näistä meemeistä myös lähti.

– Ennen kansalaisaloitteen julkaisua me työryhmässä palloteltiin mahdollisia meemiformaatteja, kertoo kuuelain. 

– Joku heitti idean että voisi tehdä mahdollisimman “boomer” meemejä, ja tästä innostuneena muistin Facebookissa kiertävät minion-meemit.

Esimerkki Facebookin minion-meemeistä. Kuva poimittu Redditistä, meemin alkuperäinen tekijä tuntematon.

Facebookin tunnetut minion-meemit ovat hyvin yksinkertaisia: kuva minionista, jonka vieressä on jonkinlainen lausahdus, joka huokuu vahvaa boomer-energiaa. Sisäpiirivitsinä syntynyt idea näiden meemien kääntämisestä kansalaisaloitteen palvelukseen sai yllättävää suosiota. 

– Meemit lähtivät kiertämään paljon kauemmas kuin olin uskonut, vaikkakin lähinnä silti [trans]yhteisön sisällä. Oli hauskaa nähdä niitä myös ihmisten kansikuvina!

Ehkä tulevaisuudessa voimme nähdä myös milleniaalien Jokeri -meemejä palvelemassa suurempaa tarkoitusta.

Kuuelain teki Oikeus olla -kampanjan aikana transihmisten yhteiskunnallista asemaa kommentoivia minion-meemejä.

Instagramin puolella meemisivuja on runsaasti. Osa on yleisiä meemisivuja ilman vahvempaa teemaa tai tarkempaa yleisöä, mutta myös LHBTQIA+ -teemaisia meemisivuja löytyy. Yksi näistä on gaycatgirlmemes eli “lesbo kissa tyttö meemit”. Nimi kertoo kaiken olennaisen sivun sisällöstä.

– Loin sivun alunperin, kun olin tehnyt pari meemiä, ja halusin vaan jonkun paikan mihin laittaa ne, kertoo gaycatgirlmemes-tilin ylläpitäjä.

– Mutta pian huomasin, että tämä on mulle tosi helppo ja luontainen tapa käsitellä asioita ja kommunikoida tiettyjä asioita ihmisille, joita mun on vaikea sanoa suoraan.

Sivun meemit käsittelevätkin paljon ihmissuhteita, ihastumista ja mielenterveyttä. Myös Oikeus olla -kansalaisaloite, kuntavaalit ja Pride-viikko ovat saaneet omat postauksensa. Yksi yhteinen teema näkyy lähes kaikissa sivun meemeissä: Sailor Moon -animaatiosarja ja sen samanniminen protagonisti.

– Sailor Moon on aina ollut mulle tosi samaistuttava hahmo, ja siitä löytyy tosi paljon hyviä screencappeja, joissa sillä on tietty tunne. Ne on kans tosi söpöjä ja niissä on ihania värejä!

Kuten minion-meemienkin kanssa, yksinkertaisuus on avain. Yli 3000 Instagram-käyttäjää seuraa gaycatgirlmemes-tilin ihmisläheisiä, söpöjä ja samaistuttavia julkaisuja. 

LHBTQIA+ -meemejä on monenlaisia. Jokaisen on helppo kokeilla siipiään meemien luojana. Ei tarvita muuta kuin huumorintajua, aitoja tunteita, populaarikulttuurin hahmo ja MS Paint.