Itä-Karibian korkein oikeus: Antigua ja Barbudan seksuaalirikoslaissa nähtävissä kolonialismin perintö – homoseksuaalisten suhteiden kriminalisointi vastoin perustuslakia

Itä-Karibian korkein oikeus: Antigua ja Barbudan seksuaalirikoslaissa nähtävissä kolonialismin perintö – homoseksuaalisten suhteiden kriminalisointi vastoin perustuslakia

Kuva: Wikimedia commons

Tuomioistuin totesi vuodelta 1995 peräisin olevan Antigua ja Barbudan seksuaalirikoslain sisältävän loukkauksen ihmisoikeuksien toteutumista kohtaan. Tapauksen käsittely alkoi, kun Antiguan terveysministeriössä työskennellyt homomies raportoi kohtaamastaan työpaikkasyrjinnästä. Pienen Karibialla sijaitsevan saarivaltion seksuaalirikoslaissa näkyy asiantuntijoiden mukaan vahva kolonialismin perintö – laki kieltää muun muassa samansukupuoliset suhteet pitkän vankeusrangaistuksen uhalla. Vaikka viime vuosilta on vain vähän todisteita homoseksuaalisista suhteista annetun tuomion täytäntöönpanosta, homoseksuaalisten suhteiden kriminalisointiin maailmalla ja sen vastaiseen työhön perehtynyt ihmisoikeusjärjestö Human Dignity Trust sanoo lain olevan ihmisoikeuksien vastainen.

Karibialainen tuomioistuin on katsonut Antigua ja Barbudan seksuaalirikoslain sisältävän jäänteen kolonialismin aikakaudelta – tästä kertoo muun muassa perustuslain vastaiseksi määritelty homoseksuaalisten suhteiden kriminalisointi. Itä-Karibian korkein oikeus yhdessä kuuden Karibian valtion, mukaan lukien Antigua ja Barbuda ja Saint Kitts ja Nevis totesivat, että ”läheisen kumppanin valitseminen on yksityinen ja henkilökohtainen valinta”. Uutisesta kirjoitti aiemmin Gay Times.

Lain uudelleenarviointi tuomioistuimessa tuli ajankohtaiseksi, kun Antiguan terveysministeriössä työskennellyt homomies haastoi lain yhdessä paikallisen raiskauksien vastaisen yhdistyksen kanssa kohdattuaan sanojensa mukaan syrjintää työpaikallaan.

Tuomioistuimen mukaan Antigua ja Barbudan samansukupuoliset suhteet kieltävä kohta seksuaalirikoslaissa ”loukkaa oikeutta vapauteen, lainsuojaan, sananvapauteen, yksityisyydensuojaan ja suojeluun sukupuoleen perustuvalta syrjinnältä”. Päätöksessä todetaan, että seksuaalirikoslain samaa sukupuolta olevien, vähintään 16-vuotiaiden henkilöiden välisen läheisyyden kriminalisoiva kohta on täten ristiriidassa perustuslain kanssa. Vuodelta 1995 olevan seksuaalirikoslain juuret ovat brittiläisen siirtomaa-ajan lainsäädännössä. Kolonialismin aikakautena niin kutsutuista ”vakavan sopimattomuuden teoista” ja ”pervoilusta”, joihin muun muassa homoseksuaaliset suhteet laskettiin, tuomittiin jopa 15 vuoden vankeusrangaistukseen.

Vaikka viime vuosilta on vain vähän todisteita homoseksuaalisista suhteista annetun tuomion täytäntöönpanosta, brittiläinen, erityisesti homoseksuaalisuuden kriminalisointiin maailmalla ja sen vastaiseen työhön perehtynyt ihmisoikeusjärjestö Human Dignity Trust kutsuu lakia ja sen olemassaoloa loukkaukseksi ihmisoikeuksia kohtaan. Itä-Karibian monimuotoisuuden ja tasa-arvon liiton toiminnanjohtaja Kendra Placide puolestaan kertoo tämän kaltaisten lakien ”oikeuttavan vihapuheen, syrjinnän ja väkivallan ja kyyneleet yhteiskuntamme rakenteissa”.

”Oltuaan lähes 150 vuotta lakikirjoissa ja tuhottuaan lukemattomia LHBT -ihmisten elämiä olemassaolollaan, nämä kolonialismin perinnöstä muistuttavat lait ovat vihdoin löytäneet oikean paikkansa historiankirjoissa”, sanoi Human Dignity Trustin pääjohtaja Téa Braun tuomioistuimen päätöksestä.