Ehdokas rinnasti sateenkaaren ja natsismin: “yltiösateenkaarismi” ääripäänä
Kuvituskuva: Kuvakaappaus Miia Auteron Twitter-profiilista. Kuvaa on muokattu sumentamalla siinä näkyvä hakaristi
Kokoomuksen Espoon kuntavaaliehdokas Miia Autero jakoi Twitterissä ensin kuvan, jossa sateenkaarilippu oli tunnuksena yhdistetty muun muassa kansallissosialistien hakaristiin. Jatkotwiitissään Autero rinnasti keskenään kansallissosialismin ihailun sekä “yltiösateenkaarismin”, joita hän piti ääripäinä.
Kuntavaalit ovat nurkan takana ja ehdokkaat sekä puolueet koettavat hankkia itselleen näkyvyyttä kaikin mahdollisin keinoin. Toisinaan keinot ovat tehokkaampia, toisinaan keinot saavat hieman kylmemmän vastaanoton. Tämän sai torstaina kokea Espoossa Kokoomuksen listoilta ehdokkaana oleva Miia Autero (kok.), jonka jakama kuva rinnasti sateenkaaren symbolina hakaristeihin, Yhdysvaltojen Etelävaltioiden sotalippuun sekä juutalaisten symbolina käyttämään daavidintähteen. Autero koetti tarkentaa näkemystään jatkotwiitissään, jossa hän kertoi itse pitävänsä kuvaa mauttomana, mutta toivoi sen provosoivan “asiallista keskustelua”.
Autero kertoi jatkotwiitissään myös vastustavansa kaikenlaista ääriajattelua, pitäen niitä hedelmättöminä. Ääriajattelusta esimerkkeinä Autero listasi twiitissään “yltiösateenkaarismin” sekä kansallissosialismin ihailun, kutsuen niitä “ääripäiksi”.
Rinnastuksen omituisuutta lisää se, että niin sanottu sateenkaarikansa, eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluneet henkilöt, olivat yksi natsi-Saksan vainon kohteista. Vainon myötä muun muassa arviolta noin 100,000 miestä pidätettiin homouden perusteella, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tutkimiseen ja tukemiseen keskittynyt Hirschfieldin Instituutti tuhottiin ja sen kirjat poltettiin ja tuhansia sateenkaari-ihmisiä, erityisesti homomiehiä, murhattiin kansallissosialistien keskitysleireillä.
Auteron rinnastuksestaan saama palaute oli yllätyksettömästi voimakkaan negatiivista. Palautteessa myös kysyttiin tarkennuksen perään sille, mitä tarkalleen “yltiösateenkaarismi” on ja mitkä olisivat siitä esimerkkejä. Auteron vastaukset eivät olleet kovin yksilöityjä, mutta hän kertoi katsovansa aatteen kuin aatteen menevän piloille silloin, jos siitä tehdään “-ismi”.
– Minkä tahansa, hyvänkin aatteen, saa sotkettua tekemällä siitä ismi tai elämää suurempi asia, Autero twiittasi vastauksena eräälle käyttäjälle.
Lisäkysymysten jälkeen Autero lopulta kertoi, että jonkin asian intohimoiseksi elämäntehtäväkseen ottaminen kuvaisi asiaa parhaiten.
– Jollain eläinten oikeudet on elämäntehtävän kaltainen intohimon kohde. Se, että joku kokee sateenkaariasian sisältämät aatteet intohimokseen ei tarkoita, että kaikkien pitää. Pitää ymmärtää että tämä ei tarkoita vastustamista, Autero twiittasi.
“Yllättävän paljon kuohuntaa ja loukkaantumista”
Kehrääjä otti yhteyttä Miia Auteroon, jotta Autero voisi tarkemmin selittää, mitä hän tavoitteli julkaisullaan ja miten hän näki tavoitteissaan onnistuneensa. Autero vastasi Kehrääjälle sähköpostitse.
Vastauksessaan Autero kertoo, että kuva oli hänen sosiaalisesta mediasta löytämänsä ja hän ajatteli julkaisevansa sen sarkastisella tarkoituksella, näyttäen kuvan, josta kaikki tosikot närkästyisivät. Kehrääjälle Autero kertoo onnistuneensa tavoitteessaan, mutta aiheuttaneensa “lopulta yllättävänkin paljon kuohuntaa ja loukkaantumista”.
– Itselleni kuva ei näyttäytynyt loukkaavana, vaan sarkastisena. Aina löytyy jonkun asian puolesta loukkaantujia ja tähän kuvaan oli kerätty sitten vähän kaikkea, Autero huomauttaa.
Kysymykseen siitä, tiesikö hän etukäteen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokemuksista ja asemasta natsi-Saksassa Autero kommentoi tietävänsä, jonka jälkeen hän otti vastaukseensa mukaan myös Neuvostoliiton, Kiinan sekä “mon[et] muslimima[at]”.
Mikä oli kuvan jakamisen motiivi ja arvasitko jo jakovaiheessa, että se saattaisi loukata vähemmistöön kuuluvia henkilöitä?
– Vastaus tähän löytyy jo päävastauksesta [referoitu yllä]. Täsmennän vielä, ettei tarkoitukseni ollut loukata ketään ja yllätyin sateenkaariväen voimakkaasta reaktiosta. Kukaan muu ei ole tähän näin reagoinut
Näetkö, että sateenkaariväen, jota vainottiin natsi-Saksassa ja jonka jäseniä tuhottiin keskitysleireillä, rinnastaminen kansallissosialismiin tai sen ihannointiin on asiallista?
– En missään nimessä ole rinnastanut seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjä kansallissosialismiin tai mihinkään muuhunkaan hirmuaatteeseen. Hehän ovat uhreja. Kuten edellä sanoin, kuvan piikin oli tarkoitus osua niihin, jotka ärsyyntyvät sateenkaarisymbolista. Nyt se tuli valitettavasti ymmärretyksi juuri väärin päin.
Jatkotwiiteissäsi kommentoit, että saamasi negatiivinen kritiikki on “hatun noston” arvoista ja että se olisi osoitus siitä, että olet “iso hiertävä kivi vasemmiston kengässä”. Mitä tarkoitit tällä?
– Olen lyhyen twiittaajaurani ja pidemmän Facebook-urani aikana joutunut vasemmistoaktivistien ja ns. suvaitsevaisten ihmisten maalittamisen kohteeksi jo useamman kerran. Työnantajaani on oltu yhteydessä nimettömillä viesteillä moneen kertaan. Olen saanut uhkaavia viestejä nimettömiltä lähettäjiltä, joissa tuomitaan mielipiteeni ja kerrotaan kuinka viestin lähettäjät tietävät missä minä ja lapseni asumme ja missä olen töissä jne.
Kokoomus on puolueena usein korostanut olevansa sateenkaarimyönteinen. Miten näet toimintasi sopivan yhteen puolueen toiminnan ja arvojen kanssa?
– Myös itse olen sateenkaarimyönteinen, joten en näe arvojeni olevan ristiriidassa oman puolueeni arvojen kanssa. En tosin kannata esim. kuntien sateenkaariliputuksia, vaikka kannatankin kaikin puolista tasa-arvoa ja sitä edistäviä toimenpiteitä.
“Kaikissa aatteellisissa liikkeissä on oma hard core jäsenistö”
Vastauksissaan Autero korostaa, että hänen tarkoituksensa ei ollut loukata ketään ja että kuva oli tarkoitettu sarkastiseksi. Auteron mukaan hän on alkanut huomata, että Twitterissä ihmiset tekevät nopeasti jyrkkiä johtopäätöksiä eivätkä malta tutustua toiseen ennen tuomitsemista.
– Se on sääli, sillä keskustelun polarisoituminen ja politiikan mustavalkoistuminen ei palvele ketään, Autero toteaa.
Autero painottaa myös, että hän ei pyrkinyt erityisesti kohdistamaan viestiään sateenkaariväelle, vaikka sateenkaarilippu olikin kuvan taustalla ja vaikka hän mainitsi “yltiösateenkaarismin” ääripäänä.
– Totean vielä, että Twitterissä jakamani kuva ei ollut osoitettu sateenkaariväelle, eikä sen enempää uusnatseille, juutalaisille tai kommunisteille. Kaikkien symbolit löytyivät kuvasta. Kuvan esittäminen oli sarkasmia, kuten yllä totesin, eikä sen tarkoitus ollut loukata ketään, Autero selventää.
Toimitus huomauttaa, että kuvassa ei ollut kommunismiin yleisesti liitettäviä symboleita. Kuvassa näkyvät symbolit ovat Etelävaltioiden sotalipun X-muoto sekä sen tähdet, kansallissosialistien hakaristi, sateenkaarilippu sekä juutalaisten käyttämä symboli daavidintähti.
Kysyttäessä vielä tarkennusta sille, mitä Auteron käyttämä termi “yltiösateenkaarismi” tarkoittaa tai mitä se pitää sisällään Autero kertoi, että se oli hänen ruuanlaiton ohessa keksimänsä sana.
– Ajatukseni oli, että se kuvaisi sateenkaariaktivismin kaikkein innokkaimpia jäseniä, joille seksuaalivähemmistöjen oikeudet ovat elämäntehtävä mikä ylittää kaiken muun. Kaikissa aatteellisissa liikkeissä on oma hard core jäsenistö, joka suhtautuu äärimmäisellä vakavuudella asiaansa, hän selittää.
Autero haluaa kuitenkin huomauttaa, että hän ei suhtaudu negatiivisesti sateenkaari-ihmisiin:
– Pride-liike on mielestäni tärkeä ja tarpeellinen aate ja liike ja tarvitsee niin innokkaat aktivistinsa kuin rivijäsenensä ja muut kannattajat. Itse kuulun niihin tavallisiin kannattajiin.
Kehrääjä on pyytänyt Kokoomukselta kommenttia esitettyihin näkemyksiin. Julkaisuhetkellä Kokoomus ei ole vastannut Kehrääjän kommenttipyyntöön.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt eivät ole mikään aate tai “-ismi”. Tämä kokoomuslainen tuo vahvimmin esille omaa tietämättömyyttään ja arvomaailmaansa. Ne arvot ovat kovat ja julmat.
Lieneekö tälle ihmiselle mikään asia sitten “sydämen asia”, eli loukkaantumisen arvoinen? Jos ei, olisin huolissani. Enemmistöön kuuluvana voi olla vaikea ymmärtää, kuinka tärkeää symboliikka on eri vähemmistöihin kuuluville – kun minä lgbtq-vähemmistöön kuuluvana näen sateenkaarilipun, tiedän, että “okei, täällä on turvallista, täällä voin olla oma itseni”. Kun juutalainen näkee daavintähden ja kristitty ristin, he tuntevat turvaa ja olonsa tervetulleeksi. Jotenkin minusta tuntuu, ettei tämä poliitikko olisi kehdannut rinnastaa ristiä ja hakaristiä samaan lippuun, vaikka olisi ollut oikeampi rinnastus.