Ariana DeBosesta ensimmäinen avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluva Oscar-palkittu naisnäyttelijä

Ariana DeBosesta ensimmäinen avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluva Oscar-palkittu naisnäyttelijä

Kuvituskuva: analogicus

Ariana DeBose palkittiin Oscarilla roolistaan Anitana West Side Storyn uudelleenfilmatisoinnissa. DeBose on sekä ensimmäinen Oscar-patsaalla palkittu afrolatino- että seksuaalivähemmistöön kuuluva näyttelijä.

Näyttelijä Ariana DeBose on voittanut parhaan naissivuosan Oscar-palkinnon. DeBose voitti palkinnon roolistaan Steven Spielbergin West Side Storyn Anitana. Maanantain ja tiistain välisenä yönä Suomen aikaan pidetyssä 94. Oscar-gaalassa palkinnon saaneesta DeBosesta tuli samalla myös ensimmäinen Oscarin saanut afrolatino naisnäyttelijä. Historiallinen voitto on lisäksi osa jatkumoa: Rita Moreno voitti Oscarin samasta roolista Anitana West Side Storyn vuoden 1961 filmatisoinnista. Morenolla oli rooli myös Spielbergin West Side Storyssa, ja toimi vastaavana tuottajana.

West Side Story kertoo 1950-luvun New Yorkin katujengien riidoista. Valkoiset Jetsit ja puertoricolaiset Sharksit kamppailevat alati kapenevasta tilasta kaupungin urbaanin muutoksen keskellä. Tätä kilpailua kiristää Jetsien vanhan jäsenen Tonyn ja Sharksien johtaja Bernardon pikkusiskon Marian romanssi. Anita on Bernardon tyttöystävä ja Marian ystävä, vahvatahtoinen ja rohkea nainen joka joutuu kiperään paikkaan valitessaan puolta Bernardon ja Marian välillä.

Kiitospuheessaan DeBose puhui avoimesti identiteetistään seksuaalivähemmistöön kuuluvana, rodullistettuna naisena, sekä siitä, miten hän on löytänyt taiteesta voimaa. DeBose on myös palkittu aiemmin tänä vuonna SAG-palkinnolla (Screen Actors Guild Award) roolistaan, ollen tuolloin sekä ensimmäinen latinonäyttelijä, että ensimmäinen ei-valkoinen, seksuaalivähemmistöön kuuluva ehdokas näyttelijän kategoriassa.