A – “Pride on kapina, Pride on vallankumous.”

A –  “Pride on kapina, Pride on vallankumous.”

Varoitus: hieman kuvailua aseksuaalien ja aromanttisten syrjinnästä sekä itsevihasta

Tämän vuoden Pirkanmaan Prideen valmistautuessani mietin, mitä lippuja maalaisin poskiini, sillä omaan identiteettiini osuu koko yhteisöä edustavan sateenkaaren lisäksi neljä muuta. Valitsin oikealle puolelle kasvojani translipun, sillä transsukupuolisuuteni on yksi näkyvimmistä osista minua ja transihmisten oikeudet ovat tällä hetkellä Suomen eniten esillä oleva ihmisoikeusepäkohta. Halusin osoittaa kulkuetta ulkopuolelta seuraaville ihmisille, että me olemme täällä ja vaadimme meille kuuluvia ihmisoikeuksia sekä kulkueessa kanssani marssiville transihmisille, että meitä on liian monta hiljennettäväksi.

Vasempaan poskeeni valitsin aseksuaalisuutta symboloivan lipun hyvin erilaisesta syystä; halusin osoittaa ihmisille kulkueessa, että minäkin kuulun sinne, kuuluisin vaikken olisi transsukupuolinen, ja jos joku on asiasta eri mieltä, voi tulla haastamaan riitaa päin naamaa. Kukaan ei tullut, mutta sosiaalisessa mediassa joka kesäkuu blokkilistani kasvaa ja vastaan vihaisissa twitter-langoissa uusimpiin väitteisiin, joiden perusteella aseksuaalit ja aromanttiset eivät muka kuulu sateenkaariyhteisöön.

Mutta jos ihan rehellisiä ollaan, mielummin menen Prideen nyrkit joka suuntaan pystyssä kuin palaan aikaan ennen kuin tiesin olevani aromanttinen aseksuaali.

Aseksuaali on ihminen, joka ei koe seksuaalista vetoa muihin ihmisiin, aromanttinen taas ei koe romanttisia tunteita, kuten rakastumista. Useimmat ihmiset eivät erottele seksuaalisuutta ja romanttisuutta toisistaan, mutta monelle acelle (aseksuaalille) ja arolle (aromanttiselle) jako on tärkeä, etenkin jos on vain ace tai aro.

Jotain meidän näkymättömyydestämme kertoo, että koin tarpeelliseksi avata nämä termit jopa muulle sateenkaariväelle. En tarkoita näkymättömyydellä sitä, ettei aseksuaalisuudesta tai aromanttisuudesta ikinä puhuta. Tosin, ei aromanttisuudesta kyllä ikinä puhuta. Aseksuaalisuuden olemassaolo mainitaan välillä, itsekin tiesin termin ja sen merkityksen jo varhaisteininä, mutta tajusin syystä olevani aseksuaali vasta aikuisena.

Tarkoitan näkymättömyydellä sitä, että seksi ja romanssi ovat tunkeutuneet jokaiseen yhteiskunnan rakoseen. Ne ovat koko ajan läsnä leffoissa, TV-sarjoissa, musiikissa, kirjoissa, katukuvassa ja kuvataiteessa. Jopa elottomat esineet animoidaan ihastumaan ja rakastumaan toisiinsa. Ei siis ihme, että ihmiset, jotka eivät koe näitä universaaleiksi väitettyjä tunteita, pitävät itseään epänormaaleina.

Vaikka tiesin aseksuaalisuuden olemassaolosta, en osannut yhdistää sen käsitettä itseeni. Sen sijaan pidin itseäni pinnallisena, estyneenä ja tunnekylmänä pihtarina, jonka pitäisi tyytyä kelle vain kelpaan heti kun tilaisuus tulee tai kohta olisin jo liian vanha aloittamaan seurusteluelämän eikä kukaan enää huolisi minua. Muistan purskahtaneeni helpotuksesta itkuun kun tajusin mistä oikeasti on kyse.

Osaksi sen takia olenkin niin raivoissani väitteistä, ettemme olisi osa sateenkaariyhteisöä. Jos aseksuaalien ja aromanttisten asema olisi sama kuin heteroiden, kukaan meistä ei eläisi vuosikausia epätietoisuudessa, ei pakottaisi itseään seksiin tai parisuhteisiin eivätkä terveydenhuollon ammattilaiset suosittelisi meille hoitoja “sairauteemme”. Onneksi olen tässä vaiheessa elämääni valmis puolustamaan itseäni, sillä jos olisin törmännyt tähän vihaan muutamaa vuotta aikaisemmin, en olisi välttämättä selvinnyt siitä ehjin nahoin. Kukaan ei ansaitse sellaista, joten käytän jokaisen kesäkuuni aktivismiin, oli vastassa sitten lainsäädäntö, natsit tai afoobikot.

Minulle Pride merkitsee paitsi oikeuksien vaatimista, myös tiedon jakamista ja vertaistuen antamista. Tuon Pride-kuukauden aikana aseksuaalisuuttani ja aromanttisuuttani esille enemmän kuin koskaan muulloin. Vaikka kesäkuu on häirinnän vuoksi raskasta aikaa, saan myös valtavasti voimaa sateenkaariyhteisöstä. On lohduttavaa nähdä, etten ole yksin, ja että vaikka jotkut Pridet ovat vuosi vuodelta kaupallisempia, ilmastonmuutos tekee tuhojaan ja fasismi nostaa rumaa päätään, emme luovuta.

Pride on mielenosoitus, Pride on mellakka, Pride on kapina, Pride on vallankumous.

– Kuura

Yksi kommentti “A – “Pride on kapina, Pride on vallankumous.”

Kommentointi ei ole käytössä.