Viharikoksia ja ihmisoikeusrikkomuksia – Vähemmistöjen asema heikkenee Iso-Britanniassa

Viharikoksia ja ihmisoikeusrikkomuksia – Vähemmistöjen asema heikkenee Iso-Britanniassa

Kuvituskuva: Paolo Feser / Unsplash

Artikkeli kokoaa yhteen poimintoja Iso-Britanniasta, jossa trans- ja homovastaisuus on nousussa, ja lainsäädännön muutokset ovat tuottaneet suuria pettymyksiä erityisesti transyhteisölle.

Brittikirjailija J. K. Rowlingin transvastaiset ja transihmisiä kohtaan hyökkäävät kommentit ovat järkyttäneet sateenkaariyhteisöä toistuvasti parin viime vuoden ajan. Kehrääjä uutisoi Rowlingin kommenteista ja niistä seuranneesta keskustelusta joulukuussa 2019 ja kesäkuussa 2020

Tunnetun kirjailijan transfobiset ulostulot ovat valitettavasti vain jäävuoren huippu Iso-Britannian jatkuvasti heikkenevästä tilanteesta, jossa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kohdistuva vihamielisyys on kasvussa niin vihapuheen kuin vähemmistöjen edustajiin kohdistuvan väkivallan muodossa. Vihamielisen ilmapiirin lisäksi Iso-Britannian uusi translakimuutos oli pettymys transyhteisölle, ja translasten ja -nuorten terveydenhoidon saatavuutta on vaikeutettu huomattavasti.

Viharikosten määrä nousussa – apua pyydetään poliisin lisäksi paikallisilta järjestöiltä

LHBTQIA-järjestöjen kattojärjestö ILGA-Europen julkaiseman raportin mukaan viharikoksien määrä on ollut nousussa Iso-Britanniassa jo kahden viime vuoden ajan, ja eniten ovat lisääntyneet rikokset, joiden motiivina katsottiin olevan seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kohdistuva viha. Seksuaalivähemmistöihin kohdistuvia viharikoksia tehtiin maassa 19% enemmän vuonna 2020 kuin vuonna 2019, ja transvastaisia viharikoksia oli nyt 16% enemmän.

Poliisin mukaan viharikosten lisääntyminen tilastoissa saattaa johtua siitä, että niistä uskalletaan paremmin tehdä rikosilmoituksia. Maan suurimman LHBT-järjestö Stonewallin johtaja Nancy Kelley kertoo kuitenkin BBC:lle, että edelleen 80% viharikoksista jää ilmoittamatta, ja Kelleyn mukaan Iso-Britanniassa toimivat LHBT-järjestöt saavat yhä enemmän ja enemmän avunpyyntöjä. 

ILGA-Europe nostaa raportissaan esiin muun muassa toimittaja ja LHBTQIA-aktivisti Lyra McKeen murhan huhtikuussa 2019. Independent-lehden mukaan McKee ammuttiin mellakan yhteydessä, ja poliisi on tutkinut henkirikosta terroristisena tekona. ILGA-Europe kertoo, että McKeen murhasta epäiltynä pidätettiin yhteensä viisi henkilöä vuoden 2020 aikana – tuomiota tapauksessa ei ole vielä annettu. 

Äärimmäinen esimerkki Iso-Britanniassa tapahtuneista vähemmistön edustajaan kohdistuneista rikoksista on tapaus, jossa 18-vuotias Brian Healless tapasi samanikäisen Alex Daviesin homoille suunnatussa deittipalvelu Grindrissä, houkutteli tämän tapaamiseen syrjäiselle lenkkipolulle, ja murhasi Daviesin raa’asti. GCN kertoo, että Healless oli teon jälkeen yrittänyt houkutella muitakin miehiä tapaamiseen, mutta ei onnistunut tässä ennen kiinnijäämistään. Healless sai maaliskuussa 2020 elinkautisen vankilatuomion murhasta.

Avointa homofobiaa joutui kohtaamaan myös naispari, joka pahoinpideltiin Lontoossa bussissa kesäkuussa 2019 – Pride-kuun aikana. BBC:n mukaan neljän nuoren miehen joukko lähestyi Melania Geymonatia ja tämän kumppania Chrisiä aggressiivisesti käskien heitä suutelemaan toisiaan. Kun pari ei suostunut pyyntöön, nuoret hyökkäsivät heidän kimppuunsa käyttäen fyysistä väkivaltaa. Naisten vammat vaativat sairaalahoitoa.

Translain muutos “järkyttävä epäonnistuminen”

Iso-Britannian nykyinen translaki sallii juridisen sukupuolimerkinnän muuttamisen ainoastaan yli 18-vuotiaille henkilöille, joilla on lääkärin asettama diagnoosi sukupuolidysforiasta ja todistus siitä, että henkilö on “elänyt omassa sukupuolessaan” vähintään kahden vuoden ajan. Lisäksi korjausta hakevan tuli vakuuttaa asiantuntijoiden muodostama paneeli siitä, että sukupuolen juridinen korjaus olisi hänen kohdallaan oikea ratkaisu. Translain muutosta ajettiin yli kolme vuotta – tavoitteena oli luopua diagnoosivaatimuksista ja saada oikeus sukupuolimerkinnän vaihtamiseen omalla ilmoituksella. 

Itsemäärittelyoikeutta ei saavutettu. Iso-Britannian nais- ja tasa-arvoministeri Liz Trussin mukaan transihmisten tärkein prioriteetti ei ole juridisen sukupuolimerkinnän vaihtaminen, vaan lääketieteellinen hoito transpoleilla. Hallitus lupasikin avata uusia transpoliklinikoita, jotta jonotusajat hoitoon lyhenisivät. Jonot ensimmäiseen tapaamiseen julkisen sektorin transpoliklinikoilla voivat tällä hetkellä olla jopa useita vuosia.

Muun muassa Stonewall-järjestön Nancy Kelley on pettynyt lakimuutokseen, jota hän pitää “järkyttävänä epäonnistumisena”. Kelleyn mukaan muutos ei helpota Iso-Britannian transihmisiä heidän päivittäisessä elämässään. 

Translasten ja -nuorten tukena toimivan järjestö Mermaidsin johtaja Susie Green nostaa esiin, että naapurimaa Irlannissa juridisen sukupuolen itsemäärittelyoikeus on ollut käytössä jo vuodesta 2015, eikä siitä ole Greenin mukaan seurannut ongelmallisia tilanteita. Mermaids-järjestö on huolestunut siitä, että translakimuutoksessa jätettiin sekä alle 18-vuotiaat transihmiset että muunsukupuoliset henkilöt kokonaan huomiotta. Translakimuutoksesta kirjoitti ensin The Guardian.

Translasten ja -nuorten tilannetta heikennetty – päätös rikkoo itsemääräämisoikeutta

ILGA-Europen raportin mukaan 1. joulukuuta 2020 tehtiin Englannin ja Walesin oikeudessa päätös, jonka mukaan alle 16-vuotiaat eivät ole kykeneviä ymmärtämään hormoniblokkerien vaikutusta ja antamaan suostumustaan näihin murrosikää jarruttaviin hoitoihin. Päätöstä perusteltiin sillä, että “oikeuden tulee suojella lapsia”, kertoo them. Uuden päätöksen mukaan transnuorten täytyy jatkossa hakea erillinen lupa oikeudelta hormonihoitoja varten, ja myös 16–17-vuotiailta vaaditaan luvan hakemista, mikäli lääkäri katsoo heidän päätöskykynsä hormonihoidon aloitusta koskien “epävarmaksi”.

Mermaids-järjestön tietojen mukaan oikeuden päätöksessä eriteltiin, että on “hyvin epätodennäköistä”, että 13-vuotias tai sitä nuorempi lapsi voisi koskaan pystyä antamaan perehtyneen suostumuksensa hoidoille – huolimatta siitä, kuinka paljon tietoa lapselle annetaan hoitojen vaikutuksista pitkällä aikavälillä. Myös 14–15-vuotiaiden kyky ymmärtää hoitojen “riskit ja vaikutukset” nähtiin kyseenalaisena. Mermaids pitää tätä päätöstä translasten ja -nuorten oikeuksia rikkovana, erityisesti päätös rikkoo heidän itsemääräämisoikeutta omasta kehostaan. 

– Uskomme, että tulevat sukupolvet näkevät tämän päätöksen hetkenä, jolloin transsukupuoliset, muunsukupuoliset ja sukupuoleltaan moninaiset nuoret ihmiset petettiin, kirjoittaa Mermaids-järjestö kannanotossaan.