Uusi kansalaisaloite vaatii muutoksia translakiin

Uusi kansalaisaloite vaatii muutoksia translakiin

Tänään 6.4. julkaistu Oikeus olla -kansalaisaloite vaatii muutoksia transsukupuolisia henkilöitä koskevaan lakiin. Itsemääräämisoikeuteen pohjaavassa aloitteessa halutaan mm. taata alaikäisille sukupuolen juridinen vahvistaminen sekä poistaa laista lääketieteelliset vaatimukset.

Oikeus olla –kansalaisaloite vaatii lasten ja nuorten perus- ja ihmisoikeuksien kunnioittamista sekä sukupuoltaan korjaaville täyttä itsemääräämisoikeutta. Aloite esittää viisi muutosta voimassa olevaan lainsäädäntöön.

Kansalaisaloitteessa vaaditaan lisääntymiskyvyttömyyden ja lääketieteellisen diagnoosin poistamista sukupuolen juridisen vahvistamisen edellytyksistä. Sukupuolen juridisen vahvistamisen tulee olla ilmoitusasia kaikille 15 vuotta täyttäneille, ja sitä nuoremmille huoltajan suostumuksella.

Aloite vaatii myös muutosta lainkohtaan, jonka mukaan rekisteröidyn parisuhteen toisella osapuolella on oikeus estää sukupuolen juridinen korjaus. Viidentenä vaatimuksenaan aloite nimeää niin sanotun “transrekisterin” poistamisen. ”Transrekisteri” on väestörekisterin kautta ylläpidetty rekisteri sukupuoltaan juridisesti korjanneista henkilöistä.

Päästäkseen eduskunnan käsittelyyn kansalaisaloitteen tulee kerätä kuudessa kuukaudessa vähintään 50 000 allekirjoitusta.

Oikeus olla -aloitteen takana on Trans ry:n koordinoima ryhmä ihmisiä. Yksi aloitteen vastuuhenkilöistä on yhdistyksen puheenjohtaja Panda Eriksson.

– Meidän tulee kunnioittaa kaikkien oikeutta olla oma itsensä. Emme voi hyväksyä tilannetta, jossa lapset ja nuoret jätetään huomiotta ja heidän perus- ja ihmisoikeutensa eivät tule turvatuiksi Suomen lainsäädännössä, kommentoi Eriksson viitaten hallituspuolue Keskustan kantaan jättää alaikäiset huomiotta. Kehrääjä uutisoi aiemmin translain uudistuksen etenemisestä eduskunnassa.

Euroopan maista Malta, Irlanti, Tanska, Norja ja Alankomaat ovat sallineet sukupuolen vahvistamisen perustuen itsemäärittelyoikeuteen. Samat maat Tanskaa lukuun ottamatta ovat mahdollistaneet tietyin ehdoin myös alle 18-vuotiaan juridisen sukupuolen korjaamisen.

Kampanjakasvona Oikeus olla -aloitteessa nähdään huippu-urheilijana ja avoimesti transsukupuolisena nuorena tunnettu 17-vuotias Jade Nyström. Alaikäiselle Nyströmille translain uudistus on henkilökohtainen kysymys.

– Translakiuudistus on minulle tärkeä siksi, että voin kokea olevani arvokas ja hyvä juuri tällaisena kuin olen, Nyström kommentoi.

Muokattu 6.4.2021 klo 10:38 lisätty linkki kansalaisaloitteeseen