Turkulainen sateenkaarikabaree tarjoaa käännöshittejä, seksihuumoria ja teräviä huomioita yhteiskunnan muutoksesta

Turkulainen sateenkaarikabaree tarjoaa käännöshittejä, seksihuumoria ja teräviä huomioita yhteiskunnan muutoksesta

Kuvassa oikealla Nuppu Ervasti ja vasemmalla Kiisu Tuomi

Teatteri Kantanäyn ja Teatteri Valtakunnan kevään esitys Homous on syntikkapoppia tuo Turun Taiteen talolle sateenkaarevaa yleisöä yli sukupolvirajojen.

Turun Taiteen talossa sijaitsevan Teatteri Valtakunnan tilat on koristeltu teeman mukaan. Esityksen alkua odotellaan aulassa sateenkaarilippujen alla, ja baarista voi ostaa sateenkaariskumppaa nautittavaksi katsomossa, johon yleisö vähitellen valuu.

Lavaa peittää ohut harso. Kun kello lyö tasan seitsemän, katsomo hiljenee ja valot sammuvat. Harso putoaa lavan edestä. Sitten mennään.

Esityksen kantavia teemoja ovat uskonto, kirkon suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin sekä sateenkaariyhteisön sisäiset sukupolvierot. Kun tasa-arvoinen avioliittolaki astui voimaan vuonna 2017, sitä juhlittiin suurena voittona tasa-arvolle. Homous on syntikkapoppia kysyy kuitenkin – kabareen keinoin tietysti – onko maailma valmis, kun homot saavat mennä naimisiin?

Työryhmän yhdessä käsikirjoittama esitys koostuu episodimaisista sketseistä, joita lavalle tuovat pitkän linjan teatterintekijät Marko Carlson, Nuppu Ervasti, Teemu Loikas, Kiisu Tuomi ja Timo Väntsi. Kaksituntisessa esityksessä näyttelijät pääsevät käyttämään koko näyttelijänkykyjensä skaalaa, joka onkin jokaisella ihailtava. Lavalla nähdään illan aikana kymmeniä mieleenpainuvia henkilöhahmoja bailaavista homoystävyksistä Antusta ja Tassusta paaviin, Setan stressaantuneesta tilinpitäjästä 1700-luvun aristokraattilesboihin.

Komedian parissa paljon työskennelleen ohjaaja Heini Vahteran kädenjälki on tarkkaa ja kekseliästä. Yksi esityksen vahvuuksista onkin sen saumattomasti toimiva rytmi. Esityksessä vuorottelevat huumori ja raskaat teemat, Marko Carlsonin koreografioimat kimaltelevat musikaalinumerot ja nokkelaan dialogiin perustuvat kohtaukset.

Kohtauksia säestää livebändi, jonka tulkintoina esityksen nimen lupailema syntikkapoppi täyttää odotukset. Antti Ainola ja Pihlaja Mäkiranta rakentavat yhdessä tekniikan ajaja Azra Topcun kanssa musiikki- ja äänikokonaisuuden, joka pääsee oikeuksiinsa Teatteri Valtakunnan intiimeissä tiloissa. Bändi ei jää ainoastaan taustalle, vaan Ainola ja Mäkiranta ovat energinen osa esitystä. Musiikki- ja äänisuunnittelusta vastaa bändin lisäksi Kari Mäkiranta.

Esityksen itsetietoinen huumori jää paikoin naurattamaan pitkäksikin aikaa. Pienen poikkeuksen tähän tekee esityksen yltiömäinen seksuaalisuus. Kabareen tyylilajiin kuuluu karnevalistinen seksihuumori, mutta homoseksuaalisuuden käsitteleminen korostuneesti seksin kysymyksenä tuntuu esityksessä paikoin itseään toistavalta, ja herättää kysymyksen siitä, voisiko yleisöä naurattaa koko illan esityksen muullakin kuin seksihuumorilla.

Myöskään liikutuksen kyyneliltä ei säästytä. Kenties koskettavimpia ovat taidokkaasti nukketeatterin keinoin kerrotut lapsuutta homoseksuaalina kuvaavat kohtaukset, jotka flirttailevat omaelämäkerrallisuuden kanssa. Esityksessä käytetyn nuken on rakentanut Timo Väntsi.

Esityksen suurin ansio on sen tavassa tuoda eri sateenkaarevia sukupolvia yhteen. Homous on syntikkapoppia käsittelee sateenkaariyhteisön sisäisiä jännitteitä ja sukupolvieroja. Grindr ja muut deittiäpit tuntuvat homomiehestä vieraalta, ja kahden turkulaisen matka lapsuutensa kotipaikkakunnalla järjestettäville Räyrinki Prideille herättää kokemuksen ulkopuolisuudesta: tarvitseeko kukaan enää vanhaa homomiestä?

Esitys osallistuu keskusteluihin sukupolvieroista kuitenkin myös muuten kuin sisällön tasolla. En ole ollut vuosiin paikassa, jossa on yhtä monen eri sukupolven sateenkaarevia ihmisiä, kuin Homous on syntikkapoppia -esityksen lavalla ja katsomossa.

Syntikkapoppi raikaa Turussa 1.4.2023 asti. Anniskelun vuoksi esityksen ikäraja on 18.

Työryhmä
Ohjaus: Heini Vahtera
Käsikirjoitus: Teatteri Kantanäky / työryhmä
Esiintyjät: Marko Carlson, Nuppu Ervasti, Teemu Loikas, Timo Väntsi ja Kiisu Tuomi
Livebändi: Antti Ainola, Pihlaja Mäkiranta ja Azra Topcu
Musiikki- ja äänisuunnittelu: Kari Mäkiranta ja bändi
Valosuunnittelu: Tapio Väntsi
Koreografiat: Marko Carlson
Tuottaja: Maria Peltoniemi
Graafinen suunnittelu: Matti Vahtera

Teatteri Kantanäky tunnetaan Turussa LGBT+ -aiheisista kabaree-esityksistä jo vuosien ajalta. Teatteriryhmä on tehnyt seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä kertovaa teatteria vuodesta 2007, ja Homous on syntikkapoppia on jo viidentoista vuoden ikään päässeen ryhmän yhdeksäs esitys.

Teatteri Valtakunta (entinen nimi Teatteri Mundo) on Turun Taiteen talolla toimiva teatteri, jonka tavoitteena on tuoda kuulluksi sellaisia ihmisiä, aiheita ja ilmiöitä, jotka jäävät helposti marginaaliin. Ohjelmistoon on perinteisesti valikoitunut erityisesti esityksiä, jotka on tuotettu soveltavan taiteen menetelmillä.