Transnaiseus ja transmieheys elävät eri aalloilla Grindrissa

Transnaiseus ja transmieheys elävät eri aalloilla Grindrissa

Kuvituskuva: Aliina.

Kirjoittaja pohtii omia kokemuksiaan transtaustaisena miehenä deittisovelluksessa ja kysyy myös naisnäkökulmaa asiaan – millaisia kohtaamisia sukupuolivähemmistöön kuuluvilla käyttäjillä on Grindrissa?

Deittisovellukset eivät ole itsestäänselvyys sukupuolivähemmistöille. Muutokset inklusiivisuutta kohti Tinderin ja Grindrin kaltaisissa deittisovelluksissa ovat melko tuoreita ja melko puutteellisia. Tinder nykyaikaisen deittailun uranuurtajana vieritti käyttöön muutoksia vuonna 2016. Sukupuolta voi nykyään kuvailla muutenkin kuin sanoilla nainen tai mies, joskin hakutoiminnoissa on silti näyttäydyttävä joko naisena tai miehenä. Grindr taasen lisäsi valittavia sukupuolikategorioita profiilinäkymiin vuonna 2017. Lisäksi sovellus julkaisi tukisivullaan UKK-osion sukupuolen moninaisuudesta, johon itse sovelluksesta pääsee helposti navigoimaan.

Miellän itseni jonkinasteiseksi Grindr-veteraaniksi. Olen ollut on/off-käyttäjä yli kaksi vuotta. Sinä aikana olen tavannut tusinan verran ihmisiä sekä seksikkäissä että epäseksikkäissä tunnelmissa ja jutellut kenties sadoille. Tapaamisien sekaan on mahtunut sekä suuria tunteita että parin minuutin noloja säheltämisiä. Keskusteluita ovat värittäneet kymmenet pyytämättömät kalukuvat, mutta myös avoimet ja rehelliset nettituttavuudet. Sietää mainita, että Tinderiin tein profiilin vuosia ennen kuin edes uskalsin Grindrin aalloille. Näistä kahdesta kuitenkin Grindr on ehdottomasti tullut tutummaksi.

Tinder esittäytyy hyvin siveellisenä Grindrin rinnalla. Jos Tinder on nätisti olutta tuopista siemaileva kaksikko bensa-aseman baaritiskillä ohikulkijoiden silmäiltävänä, niin Grindr on takapihan vessojen luokse kartoittamattomasti sijoitettu gloryhole. Kaikki tietävät sen, mutta moni ei myöntäisi käyvänsä siellä. Sinne livahtaa joku aina välissä, eikä näköhavainnoista kerrota muille.

Grindr on luotu aikanaan homomiesten käyttöön, mutta nykyisellään se markkinoi itseään queer-väen deittisovellukseksi. Käyttäjät näyttävät olevan edelleen pääasiassa cismiehiä, mutta tarkkoja tilastoja ei ole tarjolla. Grindr ei nimittäin vaadi käyttäjältään mitään tietoja profiilissa – sovelluksen kehittäjät luottavat estotoiminnon voimaan, jos lähestyjä ei miellytä.

Päätin olla alusta asti avoin transtaustastani profiilissani. Ajattelin, että lyhyt ja ytimekäs avoimuus olisi selkein tapa saada asia pois alta, mutta useimmat lähestyjät – kenties epävarmuuden siivittämänä – aloittivat keskustelut kysymällä selvennyksiä. Kaikki eivät tienneet, mitä eroa on transmiehen ja transnaisen välillä. Joillekin vanhahtavat lyhenteet MTF ja FTM olivat epäselkeitä, eikä niiden “suunnasta” tiedetty. Toisille taas jo pelkkä sana trans oli tuntematon. Transihmisenä on vaikea olla tuntematta itseään jonkinlaiseksi anomaliaksi, vaikka huomattavaa eroa ciskäyttäjään ei olekaan.

Monille tarjosin Grindrissa ensimmäisen kohtaamisen transihmisen kanssa. Mielenkiintoista oli se, ettei transsukupuolisuus ollut se pelotin, jollaiseksi sen aina kuvittelin. Joillekin olin kokemus, mikä kuulostaa jo melkein kunnialta. Kunnia tuntuu kuitenkin lähinnä jatkuvalta jännitykseltä ja ahdistukselta, sillä koskaan ei tiedä tuleeko uudessa viestissä solvaus vai vilpitön tervehdys.

Mietin kohtalontovereitani, kun he vilahtavat käyttäjien lomassa. Muutamia transmiehiä, -naisia ja muunsukupuolisia. Mietin, millaista olisi olla jonkun muun transihmisen saappaissa sovelluksen tummanpuhuvassa, anonymiteettiä vaativassa profiilimeressä. Eritoten mietin transnaisia, minun ja heidän välisiä erojaan pääasiassa edelleen miesten käyttämässä sovelluksessa. Itsehän olen kuitenkin melko hyvin säästynyt deittimaailmassa niin transfobialta kuin transfetisismiltä – ovatko muut yhtä onnekkaita?

Päätin ottaa suoraan yhteyttä edessäni lipuviin transihmisiin. Ilokseni kaksi naista suostui jakamaan kokemuksiaan Grindrista transtaustaisena. Selvisi, että transnaiseus ja transmieheys Grindrissa elävät eri aalloilla.

– Vaikka Grindr on profiloitunut nimenomaan homomiehiin, yllätyin, miten paljon paremmin sovellus ottaa nykyään huomioon muut sukupuolet ja identiteetit, kertoo Kultakutriksi itsensä esittelevä 37-vuotias transnainen.

– Olin henkisesti varautunut, että palvelussa en törmäisi keneenkään kiinnostavaan.

Kultakutri on omien sanojensa mukaan ollut jo tovin prosessissa. Hänen kuvansa ovat viehkeän feminiinisiä, eikä niistä voisi ilman suoraa ilmoitusta kertoa transtaustasta yhtään mitään.  

Sofia, 27, kertoo olevansa transitionsa alkuvaiheessa. Hänen suhteensa Grindriin on lähtökohtaisesti samankaltainen kuin itselläni; hän poistaa ja luo käyttäjätilinsä aika ajoin uudelleen.

– Sovelluksesta oli aluksi sellaisia ennakkoluuloja, että seksimielisiä jätkiähän täällä on. Naisena tilaan tulossa oli alun perin se pelko, että bännätäänkö minut ”epäsopivana”, koska miehille kai tämä sovellus on tarkoitettu, Sofia kertoo.

Sofia iskee deittisovellusongelman ytimeen heti alussa. Kategorisesta inklusiivisuudestaan huolimatta jopa Grindr on kysymysmerkki transväelle siinä, missä muutkin deittisovellukset. Porttikiellon saaminen näihin sovelluksiin transtaustan vuoksi ei ole tuulesta temmattu pelko. Transihmisiä joskus maalitetaan deittailusovelluksissa: heidän profiileitaan raportoidaan ylläpidolle väärin perustein, jolloin transkäyttäjät potkitaan ulos. Tästä on uutisoinut muun muassa The Independent.

Transnaiseus Grindrissa on maailmanlaajuinen kysymys. Aika ajoin keskustelualusta Redditin Grindr-osastolla käydään keskustelu transnaisten olemisesta sovelluksessa. Joku sanoo, että heitä on yleisesti liikaa. Toinen sanoo, että Grindr on täynnä heteromiehiä, jotka haluavat seksiä transnaisten kanssa, mikä haittaa homomiesten toimintaa. Transmiehet eivät niinkään keskusteluissa esiinny, eivät myöskään cisnaiset saatika sitten muunsukupuoliset, sillä käyttäjämäärät lienevät lopulta niin pieniä tai tunnistamattomia, etteivät ne vaadi julkista käsittelyä. Vain transnaiseus on kartalla.

Sekä Kultakutri että Sofia ovat avoimia transtaustastaan profiilissaan. Tästä olen erityisen kiinnostunut, sillä asian esille tuominen on useimmiten painavin päätös transihmisen deittailuelämässä. Kultakutri kertoo päätöksestään seuraavaa:

– En itseasiassa kovin paljoa miettinyt asiaa, kun merkitsin profiiliini olevani trans. Minun on jotenkin helpompi kertoa asiasta ympäristössä, missä on muitakin vähemmistöön kuuluvia.

Yhdyn hänen näkemykseensä. Grindr antaa avoimuudelle ainakin näennäisesti tilaa. Kultakutri jatkaa:

– Minulla on muista deittipalveluista myös kokemusta, että on helpompi jakaa tällainen yksityinen, mielipiteitä jakava fakta jo heti alkuun. Se sopivasti karsii pois ihmiset, joita ei kiinnosta deittailla transnaista syystä tai toisesta.

Sofia kuittaa, että sukupuolesta kertominen profiilissa vain tuntui itsestäänselvyydeltä. Tämä jää kaivelemaan minua ja koetan puristaa hänestä lisää tietoa ulos. Eikö ajatus taustan piilottamisesta käy edes mielessä?

Sofian vastauksesta kumpuaa huvittuneisuus.

– Tämä on kysymys, jonka kysyy miehestä läpikäyvä transmies. Nämä tietävät heti minun transtaustani, siitä ei ole keskustelua.

Huomaan lähteneeni keskusteluun ennakko-odotuksin. Olin niin tottunut jatkuvasti selventämään kehoani ja identiteettiäni, etten aluksi edes tajunnut, minkälaisesta asemasta Sofia ja Kultakutri Grindrin mereen astuivat. Naiseus Grindrissa on jo eräänlainen selvennys. Vaikka sovellus on periaatteessa avoin myös cisnaisille – ja vaikka ulkonäkö olisi cisnormin mukainen – muut käyttäjät olettavat naisen läsnäolon merkitsevän transnaiseutta.

– Useille miehille kuitenkin Grindrissä sukuelimet ovat omasta kokemuksestani tärkeä asia ja yksi ensimmäisistä kiinnostuksen kohteista, kun he aloittavat keskustelun. Osalle aihe on selkeästi fetissi ja heitä kiinnostaa nimenomaan nainen, jolla on muna, Kultakutri avaa kokemustaan. Hän kertoo transtaustan piilottamisen olevan mahdollinen vaihtoehto tulevaisuudessa vaginoplastian jälkeen.

Myös Sofia kertoo Grindr-viestittelyn kehokeskeisyydestä:

– Vastaanottamani keskivertoviesti on jollain tavalla kehooni liittyvä, mutta syypäähän siihen olen minä, koska profiilissani on alusvaatekuvia.

Kultakutri huomauttaa, etteivät kaikki miehet ole samanlaisia, eivätkä kaikki ole ollenkaan kiinnostuneita sukuelimistä. Vaikka Kultakutri myös mainitsee saavansa oman osansa Grindr-kulttuurille tyypillisiä pyytämättömiä kalukuvia, on Grindr silti käyttämisen arvoinen. Seuran hakeminen muissa sovelluksissa on hänen mukaansa kuin neulan etsimistä heinäsuovasta, mikä lieneekin oikeellinen päätelmä.

– Useimmilla kuitenkin on käytöstavat ja olen pitkästä aikaa ollut positiivisesti yllättynyt, mitä Grindrillä minulle on nykyään tarjota. Ja jos en käyttäisi Grindriä, niin valitettavasti vaihtoehdot olisivat vähissä, Kultakutri toteaa.

Puutteistaan huolimatta Grindria ei tarvitse vielä sivuuttaa deittikokemuksena. Kalukuvien alta löytyy edelleen onnistuneita kohtaamisia ja iloa. Toivon mukaan kuitenkin deittisovelluksien maailmassa tapahtuu jotain, joka ajaa väen uusiin sovelluksiin. Kenties innovaatiot tuovat mukanaan dynaamisen sovelluksen, joka sopisi kaikenlaiselle väelle kaikenlaiseen deittailuun.

– Itse toivoisin, että deittisovelluksissa olisi jokin kväärimpi sovellus, joka tarjoaisi enemmän kaikille sateenkaaren alla. Vähän niin kuin [sateenkaarivähemmistöille suunnattu deittailusivusto] Qruiser, mutta hyvin toteutettu, Kultakutri päättää.