Transihmisten oikeudet vaarassa Venäjällä – juridisen sukupuolen korjaaminen halutaan kieltää

Transihmisten oikeudet vaarassa Venäjällä – juridisen sukupuolen korjaaminen halutaan kieltää

Venäjällä esitetyt lakimuutokset muun muassa estäisivät syntymässä asetetun sukupuolimerkinnän vaihtamisen. Juridisen sukupuolen aiemmin oikeaksi muuttaneet joutuisivat vaihtamaan merkinnän takaisin ja mitätöimään avioliittonsa. Lakimuutoksia pidetään ihmisoikeuksia rikkovina.

Joukko Venäjän liittoneuvoston jäseniä on esittänyt 14. heinäkuuta lakimuutoksia koskien transihmisten oikeuksia. Tämä seuraa Venäjällä vastikään järjestettyä äänestystä, jossa presidentti Vladimir Putinin jatkoa tukevaan perustuslain muutokseen oli yhdistetty seksuaalivähemmistöjen vastaisia aloitteita. Muutokset, joissa muun muassa avioliitto haluttiin määritellä vain miehen ja naisen väliseksi, menivät äänestyksessä läpi ja tulivat voimaan 4. heinäkuuta. Avioliittomuutosta perusteltiin perhearvojen suojelemisella ja samoja perusteluja käytetään nyt transoikeuksia koskevissa muutosehdotuksissakin.

Ehdotuksissa ensimmäisenä pyritään siihen, että sukupuolenkorjauksen jälkeen olisi kiellettyä vaihtaa syntymätodistukseen sukupuolimerkintä. Tämä tarkoittaisi, että transihmisen sukupuolta ei voitaisi tunnistaa oikeana. Tämän lisäksi heidän, joiden merkintä on jo muutettu, tulisi muuttaa merkintä alkuperäiseen muotoonsa vuoden 2022 alkuun mennessä.

Näin ollen transsukupuolinen henkilö ei saisi jatkossa mennä naimisiin vastakkaista juridista sukupuolta olevan henkilön kanssa, sillä henkilöiden tulisi esittää passin lisäksi syntymätodistus, jossa lukisi syntymässä määritelty sukupuoli. Tällöin lain silmissä avioliittoon pyrkisivät kaksi samaa sukupuolta olevaa henkilöä, eikä se ole Venäjällä laillista. Lisäksi transsukupuolisten henkilöiden jo solmitut avioliitot mitätöitäisiin.

Ulkomailla solmittuja avioliittoja, jotka muutosehdotusten mukaan katsottaisiin samaa sukupuolta olevien välisiksi, ei enää tunnustettaisi. Vaikka Venäjällä ei muuten tunnusteta ulkomailla solmittua samaa sukupuolta olevien välistä avioliittoa, se estää Venäjällä adoption. Näin ollen ulkomailla solmittu avioliitto, joka tulkittaisiin lakiehdotusten mukaan samaa sukupuolta olevien väliseksi, olisi adoption este myös niille naimisissa oleville heteropareille, joissa toinen osapuoli on transsukupuolinen.

Transoikeuksiin liittyviä muutoksia ehdotettiin pian perustuslakimuutoksen läpimenon jälkeen. Muutokset ovat herättäneet paljon vastustusta ja sadat ihmiset ovat osoittaneet mieltään niitä vastaan muun muassa Moskovassa ja Pietarissa heinäkuun aikana. Mielenosoittajien huutamiin ja kyltteihin kirjoitettuihin sloganeihin kuuluivat esimerkiksi ”Putin on varas” ja ”Tsaari alas!”. Ainakin Moskovassa oli lukuisia pidätyksiä, huolimatta siitä, että itse mielenosoitus oli rauhanomainen.

Heinäkuun alussa presidentti Vladimir Putin totesi, että Venäjällä ei ole, ole ollut eikä tule olemaan LHBTIQA+-ihmisten – tai etnisyyteen tai vakaumukseen perustuvaa – syrjintää.

– Annetaan ihmisen kasvaa, tulla täysi-ikäiseksi ja selvittää itse henkilökohtaisen kohtalonsa. Mitään ei pidä tyrkyttää väkisin. Juuri sitä me vastustamme – tyrkyttämistä, Putin väittää The Moscow Timesille.

Putin paheksui myös Yhdysvaltain lähetystön tontilla ollutta sateenkaarilippua, joka oli solidaarisuudenosoitus venäläisiä LHBTIQA+-ihmisiä kohtaan. Putinin mukaan Venäjän sijaan olisi syytä keskittyä sellaisiin maihin, joissa homoseksuaalisuudesta voi esimerkiksi saada kuolemantuomion.

Sateenkaarilipun ripustaminen oli ylipäätään mahdollista siitä syystä, etteivät Venäjän lait, kuten sateenkaariväen vaientamiseen tähtäävä niin sanottu homopropagandalaki, päde lähetystön tontilla. Kyseisen homopropagandalain tekemiseen osallistunut poliitikko Jelena Mizulina on sama poliitikko, joka ehdottaa nyt transoikeuksia rajoittavaa muutosehdotuspakettia.

Mizulina on ollut pitkään politiikassa ja hän on tehnyt monia ihmisoikeuksia rajoittavia muutosehdotuksia koskien esimerkiksi seksuaalisuutta. Myös poliitikon aborttikanta on jyrkkä: hän on ehdottanut, että raskaudenkeskeytys olisi maksuton vain lääketieteellisistä syistä tai seksuaalirikoksen perusteella tehtävissä aborteissa. Lisäksi Mizulina on ehdottanut, että aborttiin vaadittaisiin naimisissa olevilta naisilta aviomiehen lupa.

Homoseksuaalisuuden Mizulina tuomitsee ja hänestä homovanhemmilta pitäisi ottaa pois myös biologiset lapset. Mizulinan mukaan esimerkiksi toteamus ”homotkin ovat ihmisiä” pitäisi nähdä ääriajatteluna.

Venäläinen politiikan tutkija Mark Urnov on sanonut jo vuonna 2013 Radio Svobodan uutisessa, että Mizulinan muuten moninaisia ehdotuksia yhdistää yksi asia: niiden kapasiteetti levittää suvaitsemattomuutta.

– Ne ovat yksinkertaisesti laillisia suvaitsemattomuuden ilmaisuja, Urnov toteaa.

Transoikeuksia rajoittavat ehdotukset saivat nopeasti vastustusta. Venäläinen ihmisoikeusjärjestö Rossiskaja LGBT-set tuomitsee ehdotukset ja sanoo niiden rikkovan ihmisoikeuksia. Lisäksi järjestö, kuten joukko muitakin LHBTIQA+-aktivisteja, pyrkii korostamaan, että kyseessä on vasta lista ehdotuksista lakimuutoksiksi. LHBTIQA+-tahot ja monet yksityishenkilöt pyrkivät levittämään tietoa muutosehdotuksista erityisesti Venäjän ulkopuolelle sekä kannustavat allekirjoittamaan adressia, joka vastustaa ehdotuksia. Kirjoitushetkellä allekirjoittaneita on jo reilu 44 000.

– Tällä hetkellä tärkeää on kirjoittaa näistä muutosehdotuksista ja tukea transihmisiä julkisesti, sanoo transaktivisti Anton Makintoš Wonderzine-lehdelle.

Samassa Wonderzinen jutussa juristi Tatjana Gluškova sanoo, että ehdotukset ovat juridisesti puutteellisia, ja ehdotukset ovatkin herättäneet kysymyksiä käytäntöä koskien.

– Monet transihmiset adoptoivat lapsia, Makintošia siteerataan Otkrytye-lehden Instagram-tilillä. – Jos muutosehdotukset menevät läpi, haetaanko lapset takaisin lastenkoteihin?

– [Muutosehdotukset] tähtäävät transsukupuolisten ihmisten syrjintään, Gluškova tiivistää.

Muutosehdotuksiin on reagoitu ällistyksellä. Sosiaalisessa mediassa näkyy usein kysymys siitä, miten perhearvoja voidaan suojella tuhoamalla perheitä.

– Me pystymme ja aiomme taistella oikeuksiemme puolesta, Rossiskaja LGBT-set kirjoittaa Instagram-tilillään.

Muokkaus: Toimittajan nimi on poistettu artikkelista turvallisuussyistä 28.3.2022