Transihmisten murhia tapahtuu yhä enemmän – 96% murhatuista naisia tai feminiinejä

Transihmisten murhia tapahtuu yhä enemmän – 96% murhatuista naisia tai feminiinejä

Vuoden 2018 transihmisten muistopäivän tilaisuus eduskuntatalon portailla. Kuva: Seta.

Transgender Europen tilastojen mukaan viimeisen vuoden aikana on raportoitu 375 sukupuolivähemmistöön kuuluvan henkilön murhaa. Tänään muistetaan näitä uhreja ja mietitään, miksi murhia on tapahtunut enemmän kuin aiemmin.

20.11. vietetään transihmisten muistopäivää (Trans Day of Remembrance). Päivän tarkoitus on nostaa esiin transihmisiin kohdistuvia väkivaltarikoksia ja kampanjoida niitä vastaan. Transyhteisö kokoontuu yhteen muistamaan eri puolilla murhattuja sisaruksiamme, myös niitä, joiden tarinat jäävät raportoimatta ja nimet kuulematta. Suomessa muistopäivää vietetään tänään ainakin Helsingin Kansalaistorilla ja Turun Kirjakahvilassa. (Linkit vievät tapahtumien Facebook-sivuille.)

Transgender Europe -järjestö (TGEU) on tehnyt seurantaa murhatuista sukupuolivähemmistöön kuuluvista henkilöistä vuodesta 2008. Viimeisen vuoden aikana, ajalla 1.10.2020-30.9.2021 raportoitiin enemmän murhia kuin koskaan aiemmin. Sukupuoleltaan moninaisia uhreja oli tämän tarkastelujakson aikana 375, kun viime vuonna luku oli 350.

Eniten transihmisten murhia, 33 % kaikista surmatuista oli Brasiliassa (125 uhria). Brasilian jälkeen seuraavaksi eniten murhia tapahtui Meksikossa (65) ja Yhdysvalloissa (53). TGEU kertoo, että Yhdysvalloissa murhien määrä on kaksinkertaistunut viime vuoteen verraten. Kreikassa, Kazakstanissa ja Malawissa raportoitiin murhia ensimmäistä kertaa; Suomessa ei tällä jaksolla raportoitu transtaustaisen henkilön surmaa.

Tilastoissa nousee hälyttäväksi etenkin sen selkeä painotus transnaisiin ja transfeminiineihin – 96 % murhatuista oli naisia tai feminiinejä. Transnaisiin ja -feminiineihin kohdistuvan vihan lisäksi myös rasismilla ja ulkomaalaisvastaisuudella on valitettavan suuri osa yhtälössä: Yhdysvaltojen uhreista 89 % oli rodullistettuja, Euroopassa surmatuista 43 % siirtolaisia. Uhrien keski-ikä oli 30 vuotta. Nuorin uhreista oli vain 13-vuotias, vanhin 68-vuotias. Niistä, joiden ammatti oli tiedossa, 58 % oli seksityöntekijöitä. 36 % murhista tapahtui kadulla ja 24 % uhrin omassa kodissa.

Ei voida varmaksi tietää, kuinka paljon transihmisten murhia jää vuosittain raportoimatta, ja voiko murhien määrän kasvu selittyä toisaalta osittain sillä, että viharikoksia on mahdollisesti alettu raportoida ja tilastoida paremmin. Toisaalta tiedetään, että raportoinnin taso on edelleen hyvin alhainen: EU:n perusoikeusviraston 2020 HLBTI-kyselytutkimuksen mukaan 16 % vihaan perustuvan rikoksen tai seksuaalirikoksen uhreista ilmoitti asiasta poliisille ja vain 8 % ilmoitti koetusta syrjinnästä viranomaisille. Polamkin tilastojen mukaan vuonna 2020 poliisille tuli 68 rikosilmoitusta, joissa 46 tapausta liittyi seksuaaliseen suuntautumiseen ja 22 sukupuoleen tai sukupuolen ilmaisuun.

Jokainen näistä raportoidusta 375 murhasta on liikaa, ja huolestuttavaa on etenkin tilastoiden painottuminen transnaisiin ja -feminiineihin. Tällä voi olla yhteys siihen, että juuri transfeminiineihin kohdistuva viharetoriikka on normalisoitumassa. Transnaiset ja -feminiinit on ihmisryhmänä leimattu, kun taas transmiehiin ja -maskuliineihin ei keskimäärin kohdistu samankaltaista ryöpytystä. Transfeminiineihin kohdistuvaa vihaa yritetään verhota esimerkiksi huoleksi siitä, että cislesbonaiset olisivat jollain tapaa uhattuna. Kehrääjä julkaisi vastikään mielipidekirjoituksen naiseksi syntymässä määriteltyltä lesbolta, jossa hän ottaa kantaa tähän keskusteluun. Kirjoittajan mukaan lesboihin kohdistuva uhka ei tosiasiassa ole transnaisten läsnäolo vaan naisvihamielinen, heteronormatiivinen valtakulttuuri.

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asema on heikkenemässä myös useissa Euroopan maissa. Unkari on parin viime vuoden aikana asettanut kiellon näyttää LHBTQIA+ -aiheita käsittelevää materiaalia alle 18-vuotiaille. Iso-Britanniassa viharikokset ovat olleet nousussa jo kahden viime vuoden ajan, ja näistä suurinta nousua on nähty nimenomaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihiin kohdistuvissa rikoksissa. Puolassa, kuten monissa muissakin valtioissa, LHBTQIA+ -vastainen retoriikka kasvattaa suosiotaan – esimerkiksi viime vuonna jatkokaudelle valittu presidentti on kampanjoinut avoimesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia vastaan.

Lue lisää aiheesta:

Unkarin parlamentti hyväksyi anti-LHBTIQA+ lain (Kehrääjä 16.6.2021)

Viharikoksia ja ihmisoikeusrikkomuksia – Vähemmistöjen asema heikkenee Iso-Britanniassa (Kehrääjä 26.2.2021)

350 nimeä liikaa – transihmisten muistopäivänä muistetaan väkivallan uhreja (Kehrääjä 20.11.2020)

Vähemmistövastainen ideologia leviää Puolassa – Presidentti: “LHBT-liike on tuhoisampi kuin kommunismi” (Kehrääjä 13.8.2020)