Syksyllä vaalien jälkeen Ruotsissa käsiteltävä lakialoite laskisi sukupuolen juridisen korjaamisen ikärajaa 16 ikävuoteen

Syksyllä vaalien jälkeen Ruotsissa käsiteltävä lakialoite laskisi sukupuolen juridisen korjaamisen ikärajaa 16 ikävuoteen

Kuvituskuva: Raphael Andres

Ruotsin hallitus käsittelee syksyllä järjestettävien vaalien jälkeen lakiesitystä, joka voimaan astuessaan laskisi juridisen sukupuolen korjaamisen ikärajaa 16 ikävuoteen. Sekä useat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavat järjestöt, että puolueet kannattavat Ruotsin nykyisen sukupuoli-identiteettiä koskevan lain uudistamista. Ruotsin nykyinen translaki on 50 vuotta vanha. Juridisen sukupuolen korjaamisen ikärajan laskua ajava lakiesitys ei tule vaikuttamaan lääketieteellisen sukupuolenkorjausprosessin ikärajaan.

Ruotsissa käsitellään parhaillaan lakiesitystä, joka voimaan astuessaan laskisi juridisen sukupuolen korjaamisen ikärajaa 16 ikävuoteen. Tällä hetkellä voimassa olevan lain mukaan Ruotsissa voi korjata sukupuolensa juridisesti aikaisintaan 18-vuotiaana. Uutisesta kirjoitti aiemmin Helsingin Sanomat.

Lakiesitys ei ota kantaa lääketieteellisen sukupuolenkorjausprosessin ikärajaan, eikä tule siksi vaikuttamaan siihen. Valtiopäivien on määrä käsitellä lakiesitys syksyllä järjestettävien vaalien jälkeen – joskin lakiesityksen valmistelun hitautta on ehditty myös kritisoida, sillä Ruotsin nykyinen sukupuoli-identiteettiä koskeva laki on 50 vuotta vanha. Sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavat järjestöt, että useat puolueet ovat ajaneet lain pikaista muuttamista.

Ruotsin sosiaalidemokraattista työväenpuoluetta edustavan sosiaaliministeri Lena Hallengrenin sanojen mukaan juridisen sukupuolen korjaamisen ikärajan lasku 16 vuoteen on merkittävä askel. Lakiesityksen on kerrottu lisäksi vähentävän lääketieteellisen sukupuolen korjaamiseen liittyvää byrokratiaa, sillä jatkossa henkilön ei enää tarvitsisi saada hyväksyntää lääketieteelliselle sukupuolenkorjausprosessilleen sosiaalihallitukselta, vaan toimenpiteille riittäisi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten antama hyväksyntä. ”Suuri ero on juridisen sukupuolen korjaaminen, jonka kohdalla arvoimme, että voimme laskea ikärajan 18 vuodesta 16 vuoteen. Kun taas puhumme lääketieteellisestä sukupuolesta, jota edeltävät sukupuolenkorjaushoidot ja lääketieteelliset interventiot, ikärajat säilyvät”, Hallengren kertoi Sveriges Radiolle yleisradioyhtiö SVT:n lähteen mukaan.

Suomessa translakiesityksen on tarkoitus tulla eduskunnan käsiteltäväksi elokuun lopussa. Laki on tuomassa muutoksia muun muassa siihen, miten äitiys ja isyys kirjataan jatkossa väestötietojärjestelmään. Neuvotteleva virkahenkilö Maija Iles sosiaali- ja terveysministeriöstä on aiemmin kertonut kyseisen muutoksen parantavan vanhemman ja lapsen yksityisyydensuojaa. Kehrääjä uutisoi asiasta heinäkuussa.