Suosittuun pelisarjaan muutoksia – velvollisuus kutsuu nyt myös muunsukupuolisia

Suosittuun pelisarjaan muutoksia – velvollisuus kutsuu nyt myös muunsukupuolisia

Call of Duty: Black Ops Cold War -peli sijoittuu 80-luvulle. Kuvakaappaus pelin trailerista.

Uusin Call of Duty –sarjan videopeli Black Ops Cold War mahdollistaa ensimmäistä kertaa kampanjan pelaamisen muunsukupuolisella hahmolla.

Activision-studion marraskuussa 2020 julkaistun Call of Duty -pelisarjan 17. osa Black Ops Cold War mahdollistaa pelin tarinatilan pelaamisen muunsukupuolisella hahmolla. Pelin kylmän sodan aikaan sijoittuvassa tarinassa pelaaja on yhdysvaltalainen salainen agentti. Agentin tehtävä on jahdata neuvostoliittolaista vakoojaa, jonka tehtävänä on tuhota Amerikka sisältä päin. Tarinan alussa pelaaja saa valita vapaasti hahmonsa taustat, mikä koskee myös sukupuolta. Valittavana on neljä vaihtoehtoa: mies, nainen, muunsukupuolinen (non-binary) ja “salainen” (classified).

Pelihahmon sukupuolen valinnanvapauteen on suhtauduttu internetissä ristiriitaisesti, ja paikoitellen vihamielisesti. Helsingin Sanomien Nyt-liitteen mukaan muunsukupuolisten läsnäoloa on konservatiivien taholta kritisoitu epärealistiseksi.

Muutama vuosi sitten EA:n Battlefield 5 -peliä (2018) kritisoitiin samantapaisista syistä, mutta The Verge kertoo, että silloin kyse oli naissotilaiden läsnäolosta toisen maailmansodan taisteluissa.

LHBTQIA-yhteisössä pelin saama vastaanotto on keskittynyt siihen, että Call of Duty -pelisarjan katsotaan ihannoivan sotaa ja sen kauheuksia. Esimerkiksi PinkNews kuvailee peliä sanoilla ”Oletko muunsukupuolinen? Oletko aina halunnut olla tekemässä sotarikoksia?” viitaten pelin tarinaan, jossa pelaajan tehtävän antajana toimii Yhdysvaltojen entinen presidentti Ronald Reagan.

Myös tubettaja Jessie Gender kuvailee peliä Twitter-tilillään ristiriitaiseksi, ja hänenkin kritiikkinsä liittyy pelaajan sukupuolivaihtoehtojen ja konservatiivisen Reaganin aiheuttamaan dissonanssiin. Jessie nostaa esiin, että hänestä on mukavaa pelata muunsukupuolista hahmoa, mutta keskustelua pitäisi käydä siitä, miten peli “kunnioittaa kauheita johtajia”.

Black Ops Cold War ei ole ensimmäinen Activisionin julkaisema peli, jossa on huomioitu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt. Vuoden 2019 Call of Duty: Modern Warfare -pelissä pelaaja pystyi ottamaan käyntikortikseen Pride-lipun useammasta vaihtoehdosta.

Tony Hawk’s Pro Skater 1+2 mahdollistaa hahmon muokkauksen ilman sukupuolirajoituksia. Kuvakaappaus pelistä.

Activisionin Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 -pelin (2020) Create-a-Skater tilassa pelaaja voi valita hahmonsa ulkomuodon ja äänen ilman rajoituksia, eikä peli edes tarjoa minkäänlaista sukupuolivalintaa. Lisäksi Activisionin sisaryrityksen Blizzardin Overwatch-räiskintäpelissä (2015) on useampi seksuaalivähemmistöä edustava hahmo.

Yksi kommentti “Suosittuun pelisarjaan muutoksia – velvollisuus kutsuu nyt myös muunsukupuolisia

  1. Mainittua ”dissonanssia” olisi voinut taustoittaa siltä osalta, että Reaganin käsissä on _vähintään_ 90 000 AIDS:iin presidentin valtakautena kuolleen verta, sillä hänen hallintonsa ei tehnyt mitään epidemian hillitsemiseksi, koska homoja, seksityöntekijöitä ja muita HIV/AIDS:lle alttiita ei nähty ihmisinä, ja tautia pidettiin yleisesti mediassa ”homoruttona” jolle naureskeltiin. Homojen armeijapalvelus ei myöskään ollut tosiaan myötätuulessa tuona aikana, päinvastoin.

Kommentointi ei ole käytössä.