Pieni opas queer-sarjakuvaan, eli tärppejä ja vinkkejä LGBTQ+ sarjakuvan tarjonnasta

Pieni opas queer-sarjakuvaan, eli tärppejä ja vinkkejä LGBTQ+ sarjakuvan tarjonnasta

Pride on ehkä ohitse, mutta kesä on silti erinomainen tilaisuus tutustua sateenkaarevaan mediaan kaikissa sen muodoissa. Kehrääjän kulttuuritoimittaja Aasa Timonen esittelee muutaman lukuvinkin meiltä meille -hengessä. 

Vähemmistöillä on usein ongelmana saada ääntään kuuluviin valtavirrassa, ja tämä pätee myös taiteeseen. Elokuvat, kirjallisuus, teatteri, musiikki ja muu kultuuri ovat erinomaisia tapoja kertoa omista kokemuksista ja elämästä vähemmistönä. Empatia ja samaistuminen ovat voimakkaita retorisia ja narratiivisia keinoja. Sarjakuva on myös sopiva keino tähän. Sarjakuvan levittäminen kuluttajien tietoisuuteen on helpompaa kuin monen muun taidemuodon kohdalla. Verkkosarjakuvat, pienlehdet, indie-kustantamot ja isot julkaisijat ovat kaikki oivia teitä kertoa omia tarinoitaan sarjakuvan taidemuodossa. Hyviä esimerkkejä queer-sarjakuvasta on niin paljon, että niiden kaikkien listaaminen on käytännössä mahdotonta. Tässä on kuitenkin muutama tuoreempi esimerkki, joihin kannattaa tutustua.

The Fire Never Goes Out 
Kirjoittanut ja kuvittanut: ND Stevenson
HarperCollins 2020 

ND Stevensonin omaelämäkerrallinen sarjakuva The Fire Never Goes Out koostuu Stevensonin Tumblr -sivustolle 2010-luvulla tekemistä slice of life -sarjakuvista. Sarjakuvissa Stevenson kertoo elämästään sarjakuva-alalla, omasta arjestaan, uskonnollisen kasvatuksen jättämistä jäljistä sekä seksuaalisuudestaan ja kokemastaan kehodysforiasta. The Fire Never Goes Out on kokoelma hauskoja kokemuksia, pelkoja, ahdistuksia, sydänsuruja ja ristiriitaisia tunteita omasta kehosta. Stevenson kertoo omista kokemuksistaan avoimesti ja yksityiskohtaisesti, ja tämä rehellisyys tekee teoksesta helposti lähestyttävän ja vaikuttavan kokonaisuuden.

Cosmoknights
Kirjoittanut ja kuvittanut: Hannah Templer
Top Shelf Productions 2019

Hannah Templerin verkkosarjakuva Cosmoknightsin ensimmäinen osa on julkaistu albumimuodossa, ja toisen osa on tulossa ensi vuonna. Cosmoknights on scifi-tarina, joka yhdistelee mecha-genreä ja ritaritarinoita hauskalla tavalla. Kaukaisessa galaksissa hallitsevat kuninkaat eri planeetoilla. Jokaisen planeetan prinsessan on määrä mennä naimisiin toisella planeetalla. Kuka nai ja kenet päätetään turnajaisissa, jossa gladiaattorit taistelevat oikeudesta voittaa prinsessan käden – joko itselleen tai rahoittajilleen. Nuori mekaanikko Pan auttaa oman planeettansa prinsessa ja elämänsä rakkautta Taraa pakenemaan tätä systeemiä, jääden itse kuitenkin taakse. Vuosia myöhemmin Pan tapaa kaksi gladiaattoria, Cassin ja Been, joiden tehtävä ei ole vain voittaa prinsessoja, vaan vapauttaa heidät. Cosmoknights on hauska seikkailu patriarkaatin murtamisesta, jonka päätähdet ovat kaikki jossain seksuaalivähemmistöjen kirjolla, ja myöhemmin heidän mukaansa lyöttäytyy myös transsukupuolinen Kate Rose, joka haluaa laajentaa Panin, Cassin ja Been tehtävää.

Laura Dean Keeps Breaking Up With Me 
Kirjoittanut: Mariko Tamaki
Kuvittanut: Rosemary Valery O’Connell
First Second 2019

Laura Dean Keeps Breaking Up With Me kertoo Frederica “Freddy” Rileysta, joka on rakastunut tyttöön nimeltä Laura Dean. Laura Dean on hänen koulunsa coolein tyyppi, mutta Laura ei ole kaikkein tasapainoisin ja terveellisin kumppani parisuhteessa. Freddyn, Lauran ja Freddyn kaveripiirin kautta kirjoittaja Mariko Tamaki käsittelee myrkyllisiä parisuhdedynamiikoita ja miten nämä vaikuttavat myös parisuhteen ulkopuolella oleviin ihmissuhteisiin. Laura Dean Keeps Breaking Up With Me on monipuolinen, monimuotoisuudeltaan rikas tarina parisuhteesta jonka haluaisi toimivan. Synkistä teemoista huolimatta teos on myös hauska, yllättävä, koskettava ja lopulta voitokas tarina.

Kuutamo ja muita kertomuksia
Kirjoittanut ja kuvittanut: Tuisku Hiltunen

Suuri Kurpitsa 2020

Tuisku Hiltusen teos Kuutamo ja muita kertomuksia koostuu kolmesta sarjakuvanovellista, jotka kukin kertovat omanlaisensa tarinan kaipuusta ja rakkaudesta. Kuutamossa kaksi miestä, Nico ja Emile, keskustelevat elämästään ja suhteestaan pitkänä yönä kaupungilla. Yli meren on purjelaivojen aikaan sijoittuva tarina, jossa ompelijatar auttaa ystäväänsä pääsemään kohti unelmaansa. Pakolliset päivitykset on kokoelmassa ainoa, jossa ihmissuhteet ovat lähinnä platonisia, tarinan käsitellessä kotiin palaamisen vaikeutta. Tarinat eivät ole tragedioita, surumielisen melankolisesta tunnelmasta huolimatta, vaan katsauksia ihmiselämän, rakkauden ja valintojen vaikeuteen. Varsinkin Yli meren käsittelee rakkaan unelmien toteutumista oman onnellisuuden hinnalla kauniisti, ja se resonoi vahvasti onnen ja surun diktomian kautta. 

DC Pride 2022 #1
Antologia 
DC Comics 2022

Tämä listauksen tuorein lisäys on DC Comicsin vuotuinen Pride- lehti, jossa eri kirjoittajat ja taiteilijat kertovat lhbtq+ teemaisia tarinoita DC:n supersankarien kautta. DC Pride 2022:essa esiintyy paljon tunnettuja hahmoja, kuten Teräsmies, Robin, Harley Quinn ja Myrkkymuratti, sekä uudempia hahmoja kuten transsukupuolinen Alysia Yeoh, jonka tarinan on kirjoittanut transnainen Jadzia Axelrod. Tarinoissa käsitellään Pridea tapahtumana, biseksuaalisuuden fetisointia, aseksuaalisuutta, ihastumisia ja perheen tarjoaman tuen tärkeyttä. Lehden päättää ääninäyttelijä Kevin Conroyn omaelämänkerrallinen sarjakuva siitä, miten hän päätyi antamaan äänensä Batmanille 1990-luvun Batman- animaatiosarjassa. Conroy kertoo avoimesti ja rohkeasti kokemuksistaan kaapissa olemisesta katolisessa perheessä 1960-luvun Yhdysvalloissa, AIDS-kriisin vaikutuksista hänen yhteisöönsä New Yorkin näyttelijäpiireissä ja homofobiasta, jota hän kohtasi alalla ja siitä miten se vaikeutti hänen työtänsä. Kaksoiselämää elänyt Conroy löysi äänen Batmanille lopulta sisältään.   

Katso myös Kehrääjän arviot kotimaisista queer-sarjakuvista, kuten Huojuva torni, Monisuhdetta ja Kivet, kannot, tähdet kuuta.