Pieni opas homoleffailtaan, eli vinkkejä suoratoistopalveluiden tarjonnasta

Pieni opas homoleffailtaan, eli vinkkejä suoratoistopalveluiden tarjonnasta

Kuvakaappaus elokuvasta The Miseducation of Cameron Post (2018).

Karanteenien ja sosiaalisen eristäytymisen aikana suoratoistopalvelut ovat erittäin tärkeitä viihteen ja ajanvieton välineitä. Kehrääjä keräsi kasaan eri suoratoistopalveluiden tarjontaa LHBTQIA+ -elokuvien ja sarjojen suhteen. 

Ensirakkaus ja sen tuoma villi hurmos ja jännitys, oman rakkauden salailu ympäristössä joka ei hyväksy sitä, vihan ja vastoinkäymisten voittaminen ja normaalin sekä joskus epänormaalin ihmiselämän perinteiset haasteet. Nämä elokuvat ja tv-sarjat käsittelevät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten kokemuksien monia eri puolia käyttäen genreä, aikakautta ja vaihtelevia teemoja mielenkiintoisina ponnahduslautoina erilaisiin tarinoihin.

Baby Jane (2019)
Ohjaaja: Katja Gauriloff
Missä: Viaplay

Sofi Oksasen samannimiseen romaaniin perustuva Baby Jane kertoo Jonnasta (Roosa Söderholm), joka tapaa Helsinkiin muutettuaan Pikin (Maria Ylipää) ja rakastuu nopeasti. Pariskunnan eloa kuitenkin varjostavat Pikin mielenterveysongelmat ja kontrolloiva asenne sekä Jonnan kyvyttömyys ymmärtää Pikin ongelmia. Baby Janen tarina on siirretty 1990-luvulta nykypäivään, mikä ei aina toimi ja luo ongelmia elokuvan narratiiviin. Jonnan ja Pikin suhde ei ole ehkä kaikkein tervein, mutta se on esitetty aivan yhtä sotkuisena, intohimoisena ja omalla tavallaan suloisena kuin heterosuhteet on esitetty tämän kaltaisissa elokuvissa. Baby Jane on merkittävä kotimainen sateenkaarielokuva, ja on katsomisen arvoinen vikoineenkin.

The Miseducation of Cameron Post (2018)
Ohjaaja: Desiree Akhavan
Missä: Viaplay

The Miseducation of Cameron Post perustuu Emily M. Danforthin nuortenromaaniin. Teini-ikäisen Cameron Postin (Chloe Grace Moretz) homoseksuaalisuus paljastuu tämän vanhemmille, jotka lähettävät tämän eheytyshoitoon kristilliseen God’s Promise -keskukseen. Täällä hän tutustuu Jane Fondaan (Sasha Lane) ja Adam Red Eagleen (Forrest Goodluck), jotka auttavat häntä selviytymään ajastaan laitoksessa. The Miseducation of Cameron Post kertoo oikeasta ja rankasta aiheesta, ja vaikka elokuva sijoittuu 1990-luvun alkupuolelle, ei tämä todellisuus ole historiaa. Kiitos näyttelijöiden ja Desiree Akhavanin ohjauksen, ei The Miseducation of Cameron Post ole pelkkä kärsimysnäytelmä, vaan kaunis tarina selviytymisestä ja itseinhon päihittämisestä. Lisäksi Adam Red Eagle on alkuperäiskansaan kuuluva seksuaali- ja sukupuolivähemmistön jäsen, joita näkee aniharvoin mediassa. 

The Favourite (2018)
Ohjaaja: Yorgos Lanthimos
Missä: Viaplay

Yorgos Lanthimoksen musta komedia The Favourite kertoo Iso-Britannian kuningatar Annan (Olivia Colman) hovista sekä hänen kahden rakastajattarensa Abigail Hillin (Emma Stone) ja Sarah Churchillin (Rachel Weisz) kamppailusta ailahtelevan Annan suosion parrasvaloissa. Lanthimoksen elokuvista The Favourite on helpoiten lähestyttävä. Hovin huvittavan synkän kieroilun ja kuningatar Annan tyytymättömyys kaikkeen tekee The Favouriten maailmasta sellaisen, jota on hauska seurata, mutta jossa ei haluaisi viettää hetkeäkään oikeasti. Elokuva aiheutti pientä kohua kuningattaren seksielämän esittämisen johdosta, ja Annan naissuhteita esitetään luonnollisesti yhtenä osana hovin elämää.

Rocketman (2019)
Ohjaaja: Dexter Fletcher
Missä: Netflix

Rocketman kertoo muusikko Elton Johnin (Taron Egerton) räjähdysmäisestä suosiosta ja sen hinnasta hänen terveydelleen. Yksinäinen ja kaltoinkohdeltu lapsi syytää kipunsa musiikkiin, ja tämä tekee hänestä maailman suurimman poptähden, mutta ei vähennä hänen kipuaan. Musikaalielokuvan yhdessä kauneimmasta kohtauksista Crocodile Rockin soidessa sekä yleisö että Elton lentävät taivaalla muusikon kokiessa ensimmäisen kerran yhteyttä muihin ihmisiin omien kokemustensa kautta. Eltonin ihmissuhteet, sekä platoniset että romanttiset, ovat vahvasti esillä tarinassa, ja hänen homoseksuaalisuutensa on iso avaintekijä hänen perheensä aiheuttamissa traumoissa.

 

Kuvakaappaus elokuvasta The Half Of It (2020).

The Half Of It (2020)
Ohjaaja: Alice Wu
Missä: Netflix

Cyrano De Bergeracin modernissa tulkinnassa nuori Ellie Chu (Leah Lewis) kirjoittaa rakkauskirjeitä lyyrisesti lahjattoman Paul Munskyn (Daniel Diemer) puolesta heidän yhteiselle ihastukselleen Asterille (Alexxis Lemire). Tästä juonikuviosta voi päätellä paljon elokuvan narratiivista, mutta The Half Of Itin paras ase on Squahamishin kaupunki. Squahamish tuntuu aidolta paikalta, ei miltään amerikkalaisen elokuvan kiiltokuva-pikkukaupungilta. Se on paikka, jossa Ellien suurin toiseuden aste ei ole hänen homoseksuaalisuutensa, vaan hänen asemansa rodullistetun vähemmistön edustajana. The Half Of It on aito, hiljainen ja rauhallinen tarina nuorten tunteista ja kasvamisesta omien tunteidensa kanssa.

Pride (2014)
Ohjaaja: Matthew Warchus
Missä: Kirjastokino

Pride alkaa ja päättyy Pride-kulkueeseen, mutta aivan erilaisissa tilanteissa. Pride ei kuitenkaan kerro varsinaisesti Lontoon Priden haasteista, vaan vuosien 1984–1985 walesilaisten kaivostyöläisten lakosta Englannissa. Aktivisti Mark Ashton (Ben Schnetzer) alkaa keräämään rahaa lakkoileville kaivosmiehille, ja alun hankaluuksien jälkeen saa Mark sekä omat homopiirinsä että Onllwynin pikkukaupungin ihmiset hankkeen taakse. Pride on erinomainen elokuva solidaarisuudesta työväenluokan ja sorrettujen vähemmistöjen välillä, ja miten käsi kädessä he voivat selviytyä paremmin molempia sortavia systeemejä vastaan. Pride on hauska ja positiivinen elokuva tositapahtumista, ja se ei pehmentele aikansa ongelmia.   

Euphoria (2019)
Tekijä: Sam Levinson
Missä: HBO

17-vuotias mielenterveyskuntoutuja ja huumeaddikti Rue (Zendaya) palaa takaisin kouluun, ja tapaa uuden oppilaan, Julesin (Hunter Schafer), joka ei tiedä Ruen menneisyyden yksityiskohtia. Euphoria kertoo Ruen ja Julesin koettelemuksista teini-ikäisinä nuorina, mutta sen linssi on myös keskittynyt muihin paikallisen yläkoulun oppilaisiin, kuten toksisen maskuliinisuuden oppikirjaesimerkkiin Nateen (Jacob Elordi) sekä kehopositiivisuuden kanssa kamppailevaan Katiin (Barbie Ferreira). Euphoria on sarja raskaista aiheista – huumeet, riippuvuus, seksi, toksinen maskuliinisuus, väkivalta, doxxaus – mutta se käsittelee niitä aidosti, ilman moraalista paheksuntaa ja sensationaalista paniikinlietsontaa. Zendayan lisäksi sarjan ehdoton tähti on transnäyttelijä Hunter Schafer, joka osallistui käsikirjoittamiseen oman hahmonsa kohdalla tehdäkseen siitä mahdollisimman autenttisen ja peilaten hänen omia kokemuksiaan. 

Gentleman Jack (2019)
Tekijä: Sally Wainwright
Missä: HBO

Euphoriaa huomattavasti kevyempi sarja Gentleman Jack kertoo maanomistaja Anne Listerista (Suranne Jone), jonka päiväkirjat kertoivat hänen villeistä naissuhteistaan 1830-luvun Euroopassa. Anne Lister päättää asettua aloilleen sukunsa tilalle Shibden Halliin, mutta haluaa myös vaimokseen läheisen kartanon mielenterveysongelmista kärsivän perijättären Ann Walkerin. Gentleman Jack on cottagecore-estetiikkaa ja Jane Austenin teosten tasoista dramaattisuutta esitettynä lesboparin kautta. Romanttinen ja hauska sarja on mukavaa vaihtelua englantilaisten aikakausidraamojen heteronormatiivisuuteen.

Artikkelia muokattu 30.3.2021 klo 15:49: Baby Janen kohdalta korjattu päähenkilön nimi oikeaksi.