Päivi Räsäsen syytteet kaatuivat oikeudessa – “Syyttäjän argumentit olivat heikot”

Päivi Räsäsen syytteet kaatuivat oikeudessa – “Syyttäjän argumentit olivat heikot”

Kuvituskuva: succo / Pixabay

Kaikki kansanedustaja Päivi Räsäsen (KD) syytteet kaatuivat Helsingin käräjäoikeudessa. Räsänen ei oikeuden päätöksen mukaan ollut syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan esittämillään lausunnoilla tai näkemyksillä. Räsänen itse kertoi olevansa erittäin helpottunut ja iloinen: ”Päätös oli odotusten mukainen, olisin ollut yllättynyt ja järkyttynyt, jos olisi tullut toisenlainen päätös.”

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi aiemmin tänään kaikki kolme kansanedustaja Päivi Räsästä (KD) vastaan nostetut syytteet kansanryhmää kiihottamisesta vastaan. Oikeus otti tuomiollaan kantaa siihen, onko kansanedustaja Räsänen syyllistynyt rikokseen homoseksuaaleihin liittyvillä lausunnoillaan ja kommenteillaan vai ei. Syyttäjä oli vaatinut entiselle sisäministerille vähintään 120 päiväsakon suuruista rangaistusta yhteensä kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. 

Syyttäjän mukaan Räsänen olisi syyllistynyt homoseksuaalien solvaamiseen vuonna 2004, kun hän oli julkaissut perhepoliittisen kirjoituksensa ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi”. Kyseinen kirjoitus julkaistiin myöhemmin myös Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan sekä Suomen Luther-säätiön verkkosivuilla. Räsänen itse oli julkaissut kirjoituksensa sosiaalisen median tilillään vuonna 2019 sen jälkeen, kun häneen kohdistuva rikosprosessi oli jo alkanut. 

Räsäsen toinen syyte tuli samana vuonna julkaistusta twiitistä, jossa hän julkaisi Pride-kulkueeseen liittyvän kannanottonsa Twitter-tilillään. Räsänen ihmetteli viestissään, miksi Pride-tukijana toimiva Suomen evankelisluterilainen kirkko oli nostanut ”häpeän ja synnin” ylpeyden aiheeksi. Räsänen oli liittänyt twiittiinsä myös kuvan Raamatun Roomalaiskirjeen jakeista. Räsäsen lisäksi syytteessä oli ensimmäisen syytekohdan osalta Suomen Luther-säätiössä toimiva piispa Juhana Pohjola. Pohjola oli vastannut vuonna 2004 Räsäsen kirjoittaman pamfletin julkaisusta. Syyttäjä vaati Pohjolalle 60 päiväsakon suuruista sakkorangaistusta. 

Kolmas syyte Räsäselle nostettiin vuonna 2019 Yle Puheella esitetyistä näkemyksistä. Räsänen oli vieraana toimittaja Ruben Stillerin radio-ohjelmassa, jonka aiheena oli ”Mitä Jeesus ajatteli homoista”. Syyttäjä oli vaatinut oikeudenkäynnissä lisäksi Yleä poistamaan palveluistaan syytteen alaiset tallenteet, jota Yle on käräjäoikeudessa kertonut vastustavansa.

Räsäsen ja Pohjolan syytteitä on käsitelty Helsingin käräjäoikeudessa aikavälillä tammi-helmikuu. Ainutlaatuinen oikeudenkäyntiprosessi on kerännyt sen alusta saakka runsaasti huomiota myös ulkomailla. Molemmat syytetyt puhuivat laajasti Raamatun tekstien tulkinnasta – niinkin paljon, että puheenjohtajan oli muistutettava, ettei käräjäoikeus tee ratkaisua Raamatun, vaan Suomen lain perusteella. Oikeudenkäynnissä keskusteltiin lisäksi paljon muun muassa uskonnosta, seksistä sekä uskonnon- ja sananvapaudesta. 

Syyttäjä Anu Mantila painotti heti käräjien alussa, ettei oikeudenkäynnissä ole kyse Raamatun tulkinnasta tai oikeista ja vääristä tavoista harjoittaa uskontoa. Mantilan mukaan oikeudenkäynnissä ja rangaistusta määrättäessä on otettava huomioon se, että Räsänen voidaan katsoa mielipidevaikuttajaksi. 

– Tällaisilla lausunnoilla on vaikuttavuutta. Lausumat leviävät laajalle. Ihmiset seuraavat aktiivisesti Räsästä. Hänellä on mahdollisuus vaikuttaa yleisön mielipiteisiin. Räsänen voi omilla lausunnoillaan lisätä homofobiaa yhteiskunnassa ja saada muokattua mielipiteitä homovastaiseksi, syyttäjä Mantila kertoi käräjäoikeudelle.

Vaikka Mantila ei kuitenkaan onnistunut vakuuttamaan oikeutta argumenteillaan, piti hän silti kiinni näkemyksestään myös tuomion tultua.

– Vastaajien lausumat ovat loukanneet homoseksuaalien yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoa. Tällaisia lausumia on syyttäjän käsityksen mukaan pidettävä solvaavina, Mantila kertoi Ylen toimittajille oikeudenkäynnin lopuksi. 

Kansanedustaja Räsänen oli päätöksestä tyytyväinen ja piti vastapuolen suoritusta huonona. Räsäsen syytteiden lisäksi myös Juhana Pohjolan syytteet hylättiin käräjäoikeuden toimesta. 

– Omasta mielestäni syyttäjän argumentit olivat heikot, Räsänen kommentoi Ylelle poistuessaan oikeussalista rauhallisin mielin.

Valtakunnansyyttäjän määräämät esitutkinnat harvinaisia

Päivi Räsäsen vuonna 2019 esittämät lausunnot toimittaja Stillerin radio-ohjelmassa sekä pamfletissaan mainitut näkemyksensä eivät alun perin ylittäneet poliisin esitutkintakynnystä lainkaan. Esitutkinta-aineistosta ilmenee, ettei poliisi arvioinut Räsäsen syyllistyneen puheillaan rikoksiin. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen näki kuitenkin asian toisin ja hänen määräyksestään poliisi aloitti tässä, monella tapaa harvinaisessa tapauksessa, esitutkinnan. Valtakunnansyyttäjän määräyksestä, eritoten poliisin arvion vastaisesti, aloitettavaa esitutkintaa pidetään harvinaisena tapauksena – joskaan ei täysin poikkeuksellisena. Valtakunnansyyttäjä Toiviainen oli lisäksi vaatinut Yleä poistamaan osia homoseksuaaleja käsitelleestä toimittaja Stillerin radio-ohjelmasta, joka olisi tarkoittanut merkittävää puuttumista Ylen toimituksen itsenäisyyteen ja lehdistönvapauteen. Yle olikin ilmoittanut käräjäoikeudelle vastustavansa vaatimusta. 

Toiviainen oli aiemmin marraskuussa kertonut Helsingin Sanomille kohdanneensa päätöksestään johtuen runsaasti palautetta ja suoraa mielipidevaikuttamista muun muassa ulkomaisilta, äärikonservatiivisilta järjestöiltä. Esimerkiksi Espanjassa perustettu, äärikonservatiiviseksi ja -katolilaiseksi luonnehdittu CitizenGO -kansalaisjärjestö oli lähettänyt syyttäjän toimistoon valtavan vyöryn viestejä, yhteensä lähes 1600 sähköpostia, ja pyrkinyt Toiviaisen puheille myös henkilökohtaisesti lähettämällä delegaation valtakunnansyyttäjän toimistolle.

Seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustava Seta ry kertoo tiedotteessaan olevansa tyytymätön päätökseen.

– On ilmiselvää, että Räsäsen julkisesti esittämät mielipiteet homoista loukkaavat syvästi monia seksuaalivähemmistöihin kuuluvia. Toivomme, että asiaa käsitellään vielä korkeammissa oikeusasteissa, kommentoi Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo Helsingin käräjäoikeuden päätöstä pian tiedon tultua julki.

Tarjamo painotti Setan tiedotteessa sitä, ettei vapauttava päätös tarkoita, että sanan- tai uskonnonvapaudella voisi vapaasti perustella minkäänlaista syrjintää tai vihapuhetta. Kaikki vihapuhe ei olekaan rikoslain mukaan rangaistavaa, vaan se voi olla esimerkiksi yhdenvertaisuuslain tarkoittamaa häirintää. Tarjamo esittääkin tiedotteessa toiveen paremmasta huomisesta:

– Olisi jo korkea aika, että Suomessa voisi kasvaa sateenkaarilasten ja -nuorten sukupolvi, joka ei joudu altistumaan johtavien poliitikkojen asiattomille mielipiteille sateenkaari-ihmisistä.