Oikeus olla -kansalaisaloite kaatoi kansalaisaloitepalvelun ja keräsi 50 000 allekirjoitusta – ”Meidän viesti on kuultu”

Oikeus olla -kansalaisaloite kaatoi kansalaisaloitepalvelun ja keräsi 50 000 allekirjoitusta – ”Meidän viesti on kuultu”

Translakiin muutosta ajava kansalaisaloite on kerännyt vaadittavat 50 000 allekirjoitusta ja siirtyy eduskunnan käsittelyyn. Aloite vaatii hallitusta sisällyttämään translain uudistukseen alaikäisten oikeuden sukupuolensa juridiseen korjaamiseen.

Oikeus olla -kansalaisaloite otti lentävän lähdön, kun tarvittavat 50 000 kannattajaa saatiin kasaan alle kahdessa vuorokaudessa. Allekirjoitusten kerääminen alkoi tiistaina 6.4. ja tarvittava määrä täyttyi keskiviikkona 7.4. Vastaavaan on yltänyt harva aloite. Kansalaisaloite.fi -palvelu oli hetkellisesti kaatuneena suuren kävijämäärän takia.

Allekirjoitusten nopeaan kertymiseen on vaikuttanut aloitteen saama näkyvyys sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Twitterissä Oikeus olla -tilin aloitteen julkaisevan postauksen on nähnyt lähes puoli miljoonaa käyttäjää ja aihesanalla #oikeusolla on julkaistu 6.4. – 7.4. keskimäärin lähes 60 twiittiä tunnissa.

– Jakojen, tuen ja kannustuksen lisäksi tuntuu hienolta ja tärkeältä, että meidän yhteisöstämme jäsenet ovat itse olleet tekemässä tätä. Yhteisöstä löytyy voimaa vaatia oikeuksia ja meidän viesti on tässä parin vuorokauden aikana kuultu, kommentoi aloitetiimin edustaja Valo Vesikauris Kehrääjälle.

Aloite ottaa kantaa hallituksen parhaillaan valmistelemaan translain uudistukseen. Aloitteen keskeisin vaatimus on, että lain uudistuksessa otettaisiin huomioon myös alle 18-vuotiaat transihmiset. Aloite ehdottaa, että yli 15-vuotiaat saisivat omalla ilmoituksella muuttaa juridisen sukupuolensa ja myös sitä nuoremmat huoltajan suostumuksella, kun hallitus kaavailee ikärajan asettamista 18 ikävuoteen.

– Oikeudenmukaisessa ja hyvässä translakiuudistuksessa pyrittäisiin parantamaan kaikkien transihmisten asemaa. Kun kaksikymmentä vuotta vanhaa lakia lähdetään uudistamaan, pitää kysyä, onko varaa jättää ketään lain ulkopuolelle. Meidän mielestämme ei, toteaa Vesikauris.

Kansalaisaloite eroaa hallituksen nykyisistä suunnitelmista myös niin kutsutun ”transrekisterin” osalta. ”Transrekisteri” on väestörekisterin kautta ylläpidetty rekisteri sukupuoltaan juridisesti korjanneista henkilöistä. Aloite vaatii rekisterin poistamista.

Hallituksen ja kansalaisaloitteen tavoitteet ovat myös monessa kohtaa yhtenevät. Molemmat haluavat esimerkiksi poistaa juridisen sukupuolen vahvistamisesta vaatimukset lisääntymiskyvyttömyydestä ja lääketieteellisestä diagnoosista.

Kansalaisaloite siirtyy seuraavaksi eduskunnan käsittelyyn, joka alkaa lähetekeskustelulla täysistunnossa. Sieltä aloite lähetetään valmisteltavaksi eduskunnan päättämään valiokuntaan. Lopulta kansalaisaloite palaa eduskunnan täysistuntoon, jossa siitä järjestetään äänestys.