“Nyt yhä useampi suunnittelee lähtevänsä maasta” – Unkarin uusi laki ajaa sukupuolivähemmistöjä maanpakoon

“Nyt yhä useampi suunnittelee lähtevänsä maasta” – Unkarin uusi laki ajaa sukupuolivähemmistöjä maanpakoon

Kuvituskuva: Matthias Zomer

Unkarin parlamentti hyväksyi tiistaina 19.5.2020 lakipaketin, joka sisälsi laajasti kritisoidun kappaleen 33, jossa juridinen sukupuoli sidottiin syntymässä määriteltyyn sukupuoleen. Käytännössä laki tekee sukupuolen korjaamisesta mahdotonta Unkarissa ja sillä saattaa olla vaikutuksia myös jo aiemmin sukupuolensa korjanneiden unkarilaisten transihmisten elämään.

Transihmisten näkyvyyden juhlapäivä, 31.3.2020. Kun ympäri maailmaa juhlittiin transihmisten saavutuksia, transihmisiä ja transyhteisöä sekä sen kulttuuria, Unkarissa juhlinta keskeytyi lyhyeen: varapääministeri Zsolt Semjén marssi samana päivänä julkisuuteen esittelemään lakipaketin, joka muiden muutosten ohella tulisi hyökkäämään voimakkaasti maan sukupuolivähemmistöjä kohtaan. Lakipaketin kappaleessa 33 säädettäisiin, että jatkossa Unkarissa sukupuoli määrittyisi syntymässä määritellyn sukupuolen perusteella ja tätä tietoa ei voitaisi enää myöhemmin korjata. Lakimuutos estäisi siis sekä transsukupuolisia henkilöitä korjaamasta sukupuoltaan että intersukupuolisia henkilöitä korjaamasta juridista merkintäänsä, jos syntymässä heillä sukupuoli olisi määritelty väärin.

“Päätös työntää Unkaria taaksepäin kohti pimeää keskiaikaa ja talloo trans- ja intersukupuolisten ihmisten oikeuksia”

Tutkija Krisztina Tamás-Sáróy, Amnesty international

Kansainvälinen vastaanotto lakiesitykselle oli ennalta arvattava, kun lakialoitteen suurimmat tukijat löytyivät konservatiivisista sekä äärioikeistolaisista piireistä, kansainvälisten elinten ja ihmisoikeusjärjestöjen tuomitessa muutosesityksen voimakkain sanankääntein. Muun muassa Yhdistyneiden Kansakuntien ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet nosti Unkarin esimerkiksi COVID-19 käyttämisestä tekosyynä hyökätä LHBTIQA+ -vähemmistöjä vastaan, samalla todeten että “on olemassa raportteja siitä, että poliisit ovat käyttäneet COVID-19 direktiivejä LHBTI järjestöjen maalittamiseen sekä niitä vastaan hyökkäämiseen”. Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International oli myös osana suurta kansainvälisten toimijoiden rintamaa, joka tuomitsi aikeet voimakkaasti:

– Tämä päätös työntää Unkaria taaksepäin kohti pimeää keskiaikaa ja talloo trans- ja intersukupuolisten ihmisten oikeuksia. Se ei ainoastaan altista heitä entistä pahemmalle syrjinnälle, vaan syventää jo entisestään LHBTI-yhteisön kohtaamaa suvaitsematonta ja vihamielistä ilmapiiriä, tutkija Krisztina Tamás-Sáróy jyrähti järjestön kannanotossa.

Kansainvälisestä vastustuksesta huolimatta pääministeri Viktor Orbanin äärioikeistoon lukeutuva puolue Fidesz ja sen kristillisdemokraattinen hallituskoalitiokumppani, varapääministeri Zsolt Semjénin johtama KDNP, nuijivat lakipaketin läpi 19.5. pidetyssä parlamentin istunnossa, kumoten samalla yksi kerrallaan opposition jättämät muutosesitykset.

Lakimuutoksella tulossa olemaan suuria vaikutuksia vähemmistöjen arkielämään

Hyväksytyn lakimuutoksen vaikutukset tulevat koskettamaan sukupuolivähemmistöjen elämää ja arkea laajasti, sillä virallisten dokumenttien käyttö on Unkarissa yleistä ja henkilöllisyys on todistettava näiden avulla monessa arkisessa yhteydessä.

– Muutos tarkoittaa sitä, että transsukupuolisten henkilöiden on tultava kaapista täysin tuntemattomille joka kerta kun he hakevat paketteja, kun he matkustavat ja kun asioivat virallisten tahojen kanssa, kuten ostettaessa palveluita, opiskellessa tai työelämään hakeutuessa, unkarilaisen transihmisten ihmisoikeusjärjestö Transvanillan puheenjohtaja Barnabás Hidasi kommentoi lakimuutoksen vaikutuksia Kehrääjälle sähköpostitse.

Hidasi kertoo lisäksi, että lakimuutos estää myös transsukupuolisia sekä intersukupuolisia ihmisiä vaihtamasta nimeään omaa sukupuoltaan vastaavaksi, jos nimi on rekisteröity Unkarin vastakkaisen juridisen sukupuolen nimeksi.

– Unkarissa on olemassa suljetut listat miesten ja naisten nimistä. Uuden lain mukaan nimen luokituksen ja juridisen merkinnän on oltava samaa sukupuolta kuin syntymätodistukseen merkityn sukupuolen. Kaikki dokumenttimme perustuvat tähän dataan, meillä ei ole mahdollisuutta rekisteröityä muualla toisella nimellä tai toisella sukupuolella.

Unkarin ilmapiirin ollessa hyvin konservatiivinen ja LHBTIQA+ -vastainen, transsukupuolisuuden julkiseksi tuleminen tekee elämästä monelle transihmiselle hyvin vaikeaa.

– Ilman nimen ja sukupuolen tunnustamista stigmatisointi on kaiverrettu jokaiseen elämän osa-alueeseen, joka usein johtaa transihmisen sulkemiseen minkään merkittävän sosiaaliseen tai työelämään osallistumisen ulkopuolelle, Hitasi kertoo.

“Entistä useammat ihmiset ilmaisevat halukkuutensa lähteä maasta”

Unkarin kehitys LHBTIQA+ -ihmisoikeuksien osalta on ollut heikkoa ja aseman heikkeneminen on yhdistynyt vahvasti äärioikeistolaisen Fideszin vallan kasvuun. Unkarilaisen LHBTIQA+ -ihmisoikeusjärjestö Háttér Societyn kannanotossa kuvaillaan, kuinka Unkari on tippunut Fideszin, ja erityisesti sen johtaja Orbanin, toimien myötä Euroopan LHBTIQA+ -myönteisimpien valtioiden kymmenen kärjestä listan puolivälin alapuolelle.

– Lakimuutoksen ajaminen on jälleen yksi osoitus Fideszin ihmisoikeusrikkomuksista. Uusimman ILGA-Europen Rainbow Europe -raportin perusteella, jossa arvostellaan Euroopan 49 maata niiden LGBTI-ihmisiä koskevan lainsäädännön osalta, Unkari saavutti korkeimman sijoituksensa 2013, jolloin se saavutti yhdeksännen sijan 55 pisteellä. Tämän jälkeen Unkari on tippunut takaisin 27lle sijalle ja menettänyt 22 pistettä, joista 8,5 pelkästään viime vuonna, Háttér Society toteaa kannanotossaan.

“Moni koki jo aiemmin haluavansa lähteä maasta ja asettua jonnekin jossa heidän sukupuolensa tunnustettaisiin”

Puheenjiohtaja Barnabás HiDasi, TRANSVANILLA

Lakimuutos on saanut myös monet miettimään maasta pakenemista. Transvanillan Hitasin mukaan maasta on jo sen taloudellisen ja poliittisen tilanteen vuoksi paennut useita ihmisiä, joiden joukossa on myös transsukupuolisia henkilöitä, mutta lain myötä lähtöä suunnittelevien ja pohtivien määrät ovat kasvaneet.

– Toukokuusta 2018 lähtien kukaan ei ole pystynyt korjaamaan juridista sukupuoltaan ja tämän takia moni koki jo aiemmin haluavansa lähteä maasta ja asettua jonnekin jossa heidän sukupuolensa tunnustettaisiin, Hitasi kuvailee.

– Nyt tähän suuntaan on olemassa selkeää liikehdintää ja entistä useammat ihmiset ilmaisevat halukkuutensa lähteä maasta, hän tarkentaa.

Järjestöt eivät aio luovuttaa – “Pyydämme kaikkia korottamaan äänensä”

Järjestöt eivät kuitenkaan ole antaneet periksi ja aikovat haastaa lakimuutoksen vielä sen viime metreille saakka. Unkarissa presidentin on hyväksyttävä lakimuutokset ja järjestöt vetoavatkin maan presidenttiin János Áderiin, että tämä hyväksymisen sijaan lähettäisi lain perustuslakituomioistuimen käsittelyyn. Järjestöjen odotukset eivät kuitenkaan ole korkealla, sillä Áder on tunnettu Orbanin poliittisena liittolaisena ja todennäköisimmin tulee allekirjoittamaan lain Orbanin toiveiden mukaisesti. Háttér Societyn kannanotossa viitataan myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, joten on mahdollista, että järjestöt vievät hallituksen päätöksen sen käsittelyyn, jos presidentti vahvistaa lain. Järjestön kannanotossa myös alleviivataan Unkarin perustuslakituomioistuimen kantaa, jonka mukaan sukupuolen juridinen korjaus on ihmisoikeus:

– Juridisen sukupuolen korjauksen kieltäminen selvästi rikkoo kansainvälisiä ihmisoikeusnormeja sekä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytäntöä. Se on myös Unkarin perustuslakituomioistuimen oikeuskäytännön vastainen, sillä vuosina 2005, 2007 ja 2018 (2018 yksimielisesti) tuomioistuin katsoi, että juridinen sukupuolen korjaus sekä nimen muuttaminen ovat transihmisille perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia.

Transvanillan puheenjohtaja Barnabás Hidasi esittää myös toiveen kaikille transihmisten oikeuksien puolustajille ympäri maailman:

– Pyydämme kaikkia korottamaan äänensä ja tekevän selväksi eri tasoilla sen, että Unkarin hallituksen toimet eivät ole hyväksyttäviä. Halukkaat voivat myös ilmaista tukensa allekirjoittamalla vetoomuksemme ja julkaisemalla tuenilmaisun sosiaalisessa mediassa.

Hidasin mainitsema vetoomus löytyy AllOut-palvelusta, johon pääset tästä linkistä. Tuenilmauksen pohjaksi Hidasi esittää valmista tekstiä:

I stand in solidarity with Hungarian trans and intersex people and call out the Hungarian government to provide them opportunity to get their real gender legally recognised!

#IgentaNemre #LGRforHungary #aTranszJogokEmberiJogok #azInterszexJogokEmberiJogok #TransRightsAreHumanRights #IntersexRightsAreHumanRights