Kauhusta chick litiin – sateenkaarikirjallisuuden syksyn sato on monipuolinen

Kauhusta chick litiin – sateenkaarikirjallisuuden syksyn sato on monipuolinen

Kehrääjä esittelee vinkkausjutussaan syksyn sateenkaarevia kirjauutuuksia. Luvassa on esimerkiksi ihmissuhdekauhua, tietoa bi- ja panseksuaalisuudesta sekä käännösromantiikkaa.

Sateenkaarikirjallisuuden ystäville tuttu Salla Simukka on tehnyt pitkän uran nuortenkirjailijana, ja tänä syksynä häneltä ilmestyi ensimmäinen yksin kirjoittama aikuistenkirja Tästä kaikki alkaa (Tammi). Teos on kuin parisuhteen ruumiinavaus: queer-pariskunta muuttaa unelmiensa taloon, mutta sekään ei pelasta hajoilevaa parisuhdetta. Teos hyödyntää paitsi klassista kauhukuvastoa, myös suomalaista kansanperinnettä.

Salla Simukka – Tästä kaikki alkaa (Tammi)

Peligraafikko–kirjailija Emma Kantasen toisenkoinen Jos sataa, älä tule (Gummerus) on autofiktiivinen kertomus suomalaisesta naisesta Australiassa. Nainen opiskelee, rahoittaa opiskelunsa seksityöllä ja löytöretkeilee urbaanissa miljöössä. Teos vie lukijan australialaiskaupungin alle sadevesiviemäreihin, missä väärän tunneliin astuminen on yhtä aikaa vaarallista ja kiihottavaa.

Emma Kantanen – Jos sataa, älä tule (Gummerus)

Kulttuuriantropologi ja kirjailija Jenny Kangasvuon Bi- ja panseksuaalisuus (SKS Kirjat) on runsas tietokirja, jossa yksilölliset kokemukset ja tutkimustieto yhdistyvät. Kangasvuo on hyödyntänyt paitsi omia kokemuksiaan, myös tehnyt haastatteluja ja tutkinut, miten bi- ja panseksuaalisuudesta on suomalaisissa lehdissä kirjoitettu viimeisen 50 vuoden aikana. Teos kuvaa bi- ja panseksuaalien näkymättömyyttä ja syrjintää, myös sateenkaariyhteisön sisällä. Samalla rakastamisen ja oman seksuaalisuuden ilo paistaa eri kertomuksista.

Jenny Kangasvuo – Bi- ja panseksuaalisuus (SKS Kirjat)

Yhdysvaltalaisen bestseller-kirjailijan Alexandria Bellefleurin Tähtikuvioita (Otava) on marraskuun alussa viimein saatavilla Lauri Sallamon ja Heidi Tihveräisen suomentamana. Romanttinen ja humoristinen teos kertoo kahdesta naisesta, joiden treffit epäonnistuvat, mutta jotka eivät jaksa sukulaistensa parisuhdeuteluja joulun alla. Niinpä naiset päättävät esittää seurustelevansa. Ei mene pitkään, kun naisilla herää kysymys: onko suhde sittenkään vain esittämistä?

Toinen kauan odotettu rakkausteos on Casey McQuistonin Punaista, valkoista ja kuninkaansinistä (Tammi), joka ilmestyy lokakuun lopussa Johanna Auranheimon suomentamana. Teoksessa Yhdysvaltain presidentin poika ja Englannin prinssi rakastuvat. Muodon queeriydestä kiinnostuneiden taas kannattaa tutustua Aurora Ala-Hakulan, Maaria Ylikankaan ja Arja Karhumaan toimittamaan esseekokoelmana, tai pikemminkin ”essee-mixtapeen” Säihkyvät utopiat (Kustantamo S&S). Esseiden aiheina on muun muassa ruumiillisuus, ja teos on visuaalisesti kiinnostava. Odottavaa katsetta kannattaa suunnata myös jo ensi vuoteen, jolloin esimerkiksi Sini Helmisen Lujaverinen-trilogia (Myllylahti) saa päätöksensä. Kehrääjä on arvostellut trilogian toisen osan ja päätösosa Kalma ilmestyy keväällä 2023.

Korjaus 29.11.2022 Poistettu virheellinen kirjoittajatieto