Guatemalan konservatiivina tunnettu presidentti Giammattei yllätti kumoamalla samansukupuolisten avioliitot kieltävän lakialoitteen veto-oikeudellaan

Guatemalan konservatiivina tunnettu presidentti Giammattei yllätti kumoamalla samansukupuolisten avioliitot kieltävän lakialoitteen veto-oikeudellaan

Kuvituskuva: Shalom de León, Unsplash

Guatemalan presidentti on kumonnut runsaasti kansalaisten vastustusta herättäneen lakialoitteen veto-oikeudellaan. Poikkeuksellisen paljon kansanedustajien kannatusta saanut samansukupuolisten avioliitot kieltävä laki olisi voimaan astuessaan vaarantanut myös muun muassa naisten oikeuksien toteutumisen.

Guatemalan hallitus on päättänyt luopua suunnitelmastaan ajaa läpi laki, joka olisi kieltänyt voimaan astuessaan samansukupuolisten avioliitot. Asiasta kirjoitti aiemmin BBC News.

Lakialoitteen hyllyttäminen on positiivinen uutinen myös naisten oikeuksien toteutumiselle, sillä seksuaalivähemmistöjä syrjivän lain on pelätty lisäävän vankeustuomioita laittomista aborteista. Abortti on Guatemalassa sallittu ainoastaan tapauksissa, joissa synnyttäjän oma henki on vaarassa. Runsaasti kansalaisten vastustusta herättänyt lakialoite olisi aloitteen kriitikoiden mukaan jopa kolminkertaistanut laittomista aborteista langetettujen vankeusrangaistusten määrän. Lakialoitteen vireille paneminen 8.3. kansainvälisenä naistenpäivänä ainoastaan lisäsi kriitikoiden tyytymättömyyttä.

Kyseenalaiseksi luonnehdittuun lakiuudistukseen olisi liittynyt lukuisia muitakin ihmisoikeuksien vastaisia yksityiskohtia. Se olisi voimaan astuessaan rajoittanut merkittävästi koululaisten ja opiskelijoiden seksuaalikasvatusta pakottamalla oppilaitokset korostamaan vain heteroseksuaalisuuden olevan ”normaalia seksuaalisuutta”. Eräs lakialoitteen voimakkaista puolestapuhujista, kansanedustaja Patricia Sandoval perusteli sen sijaan uuden lain tärkeyttä vetoamalla perinteisiin perhearvoihin ja siihen, että miehen ja naisen liitto on arvo, jonka puolustamisen välttämättömyyttä ei voi tuoda esille liikaa.

Kriitikoiden joukkoon kuului yllättäen konservatiivina pidetty Guatemalan presidentti Alejandro Giammattei. Presidentti Giammattei kommentoi lakialoitetta Guatemalan valtion perustuslain vastaiseksi ja huomautti sen olevan myös vastoin kansainvälisiä sopimuksia. Lakialoite hylättiin Giammattein käyttäessä veto-oikeuttaan sen kumoamiseksi. Alun perin yli 100 kansanedustajaa äänesti lain puolesta ja vain 8 vastaan.

Lakialoitetta vastustaneet kansalaiset ottivat uutisen lakialoitteen kumoamisesta ilolla ja helpotuksella vastaan. ”Tuulahdukseksi keskiajalta” lakialoitetta kutsunut ihmisoikeusaktivisti Alma Chacón muistutti, ettei aktivistien pidä lannistua jatkossakaan. Konservatiivivoittoinen hallitus voisi hänen mukaansa yrittää tulevaisuudessakin pyrkiä säätämään ihmisoikeuksien kanssa ristiriidassa olevia lakeja.