Dear Emppu, miten pärjään sisäistetyn homofobian kanssa?

Dear Emppu, miten pärjään sisäistetyn homofobian kanssa?

Emppu vastaa Kehrääjän lukijoiden kysymyksiin suuseksisuojista, hormonaalisesta ehkäisystä transhoitojen aikana ja sisäistetystä homofobiasta.

Dear Emppu -kolumnissa vastataan lukijoiden kysymyksiin seksistä ja ihmissuhteista. Emppu (Emilia Soramäki) on 27-vuotias turkulainen humanistiopiskelija, jolla on empaattinen ote henkilökohtaisten kysymysten tarkasteluun. Voit lähettää kysymyksesi Empulle joko Kehrääjän Instagram-profiiliin kiinnitetyn kohokohdan kautta, tai kokonaan anonyymisti tämän lomakkeen kautta.

Onko sinulla vinkkejä sisäistetyn homofobian kanssa pärjäämiseen?

Kiitos tärkeästä kysymyksestä. Sisäistetty homofobia tarkoittaa sitä, kun sateenkaarivähemmistöön kuuluva henkilö sisäistää yhteiskunnan kielteiset asenteet omaa vähemmistöään kohtaan. Nämä sisäistetyt asenteet voivat ilmetä monin erilaisin tavoin eri henkilöillä. Toiveet siitä, että olisikin syntynyt heterona, tai uskomukset heterosuhteiden ylivertaisuudesta ovat esimerkkejä sisäistetystä homofobiasta.

Ensimmäiseksi haluan kertoa kaikille sisäistetyn homofobian kanssa kamppaileville: Et ole yksin! Lähes jokainen meistä on kasvanut yhteiskunnassa, joka korostaa heteroseksuaalisuutta luonnollisena normina, joten on täysin luonnollista, että suuri osa sateenkaariväestä on omaksunut ympäröivän yhteiskunnan asenteita. Ensimmäinen vinkkini on pyytää muilta vertaistukea, jos se on vain mahdollista. Itse myönnän kamppailevani saman asian kanssa, ja muille puhuminen saattaa vähentää mahdollista häpeää ja syyllisyyttä aiheen ympärillä.

Minulle itselleni käy usein niin, että kun saan itseni kiinni sisäistettyä homofobiaa heijastavista ajatuksista, koen heti automaattisesti hieman syyllisyyttä. Saatan sanoa itselleni: ”Äh, miksi mun täytyy olla tällainen, olipa kurja ajatus, en halua ajatella noin.” Kysymyksesi sai minut kuitenkin pohtimaan lempeämpää lähestymistapaa. On hienoa, että saamme itsemme kiinni homofobisista ajatuksista! Mitä jos syyllisyyden sijaan sanoisinkin itselleni: ”Jes, onnistuin kyseenalaistamaan epätoivotun ajatuksen, ja osaan toimia elämässäni sitä ajatusta vastaan!”

Jos huomaat usein kamppailevasi sisäistetyn homofobian kanssa, se on merkki siitä, että kyseenalaistat aiemmin opittuja ajatusmalleja, ja itsensä moittimisen sijaan voi rohkeasti olla ylpeä omasta kehityksestään. Sisäistetyn homofobian tiedostaminen on jo todella iso askel. Toinen vinkkini onkin suhtautua omiin ajatuksiinsa lempeästi ja kärsivällisesti, ja muistaa ajatusten olevan vain ajatuksia.

Vaikuttaako hormonaalinen ehkäisy transhoidoissa käytettyihin hormoneihin?

Tähän kysymykseen vastaa puolestani erikoislääkäri Pia Das, joka toimii Tampereen yliopistollisen sairaalan hormonipoliklinikalla:

”Ehkäisypillerit eli e-pillerit (yhdistelmäehkäisypillerit) sisältävät estrogeenia ja progestageenia. Testosteronin ja e-pillereiden käyttö yhtä aikaa ei ole suositeltavaa. Emme tiedä, ehkäisevätkö e-pillerit tällöin varmuudella, emmekä myöskään tiedä, seuraako näiden valmisteiden samanaikaisesta käytöstä joitain epäsuotuisia yhteisvaikutuksia tai riskejä.

Hormonaalinen ehkäisy voidaan toteuttaa myös käyttämällä niin sanottuja minipillereitä, jotka sisältävät vain keltarauhashormonia. Keltarauhashormonia käytetään monissa maissa säännönmukaisesti aloitettaessa maskulinisoivaa testosteronihoitoa transmiehille tai transmaskuliineille. Tällä pyritään siihen, että kuukautiset jäisivät mahdollisimman nopeasti pois ja eikä tulisi tiputteluvuotoja. Kun testosteronin vaikutus kehossa on vakiintunut, esimerkiksi puolen vuoden kuluttua testosteronin aloituksesta, voidaan keltarauhashormoni jättää pois. Tutkimuksia varsinaisesta ehkäisytehosta ei tällä yhdistelmällä ole, mutta itse ajattelisin, että ehkäisyteho on hyvä, kunhan molemmat lääkkeet muistetaan ottaa säännöllisesti.

Keltarauhashormoniehkäisy voidaan toteuttaa paitsi suun kautta otettavin tabletein myös asettamalla kohtuun keltarauhashormonia erittävä kierukka. Erityisesti jos transmies tai transmaskuliini/muunsukupuolinen henkilö haluaa käyttää vain pientä testosteroniannosta, keltarauhashormonin liittäminen hoitoon vähentää tiputteluongelmaa.

Pelkkä testosteronin käyttö estää ovulaatiota ja ainakin jossain määrin ehkäisee raskautta. Koska tutkimustietoa kunkin testosteronivalmisteen ehkäisytehosta ei ole, emme voi suositella pelkän testosteronin käyttöä ehkäisynä. Testosteronigeelin imeytymisessä voi olla yksilöllisiä eroja. Tulee muistaa myös, että testosteroni on sikiölle teratogeeninen [vaurioita ja epämuodostumia aiheuttava]. Allekirjoittaneen tiedossa on yllätysraskauksia testosteronigeelin ja Sustanonin käytön aikana.

On tärkeää, että ehkäisyä määräävä lääkäri tietää potilaan testosteronin käytöstä. Asiantuntemusta tällaisessa asiassa ei välttämättä löydy tavallisista ehkäisyneuvoloista, mutta hoitava lääkäri voi olla yhteydessä TAYSin ja HUSin hormonipoliklinikan lääkäreihin, jotka mielellään auttavat näissä asioissa. Samalla tietotaito leviää laajemmalle. Hormonipoliklinikoilla ajankohtaisesti hoidossa olevat potilaat voivat tietysti siellä hoitaa myös ehkäisyyn liittyviä asioita.”

Mistä saada helpoiten ja halvimmalla suuseksisuojia?

Suuseksisuoja (tunnetaan myös englanninkielisellä nimellä dental dam) ovat lateksista tai vastaavasta materiaalista valmistettuja liinoja, joita on hyvä käyttää suuseksin yhteydessä, kun vastaanottajana on vulvallinen henkilö. Suuseksin kautta voi saada klamydian, tippurin, kupan, herpeksen ja papilloomaviruksen, joten suojautuminen sukupuolitaudeilta on tärkeää myös suuseksin yhteydessä.

En osaa vastata siihen, mikä olisi juuri sinulle helpoin tapa hankkia suuseksisuojia, mutta niitä voi tilata internetistä tai ostaa seksikaupoista ja hyvin varustelluista apteekeista. Jos netistä tilaaminen on sinulle syystä tai toisesta hankalaa, suosittelen sinua tarkastamaan lähellä olevien apteekkien nettisivut, sillä useat apteekit ilmoittavat valikoimansa ja hintansa nettisivuillaan. Itse en pienen haun perusteella nähnyt suuria hintaeroja seksikauppojen ja apteekkien välillä.

Myös kondomeista voi itse valmistaa luotettavan suuseksisuojan. Väestöliiton Hyvä kysymys -nettisivuilla annetaan helpot ohjeet kondomin muokkaamiseen suuseksisuojaksi:

1. Avaa kondomipakkaus ja rullaa kondomi auki.
2. Leikkaa saksilla kondomin päässä oleva huppu eli siemennestesäiliö pois.
3. Leikkaa avattu kondomi auki niin, että siitä tulee suorakaiteen muotoinen liina.
4. Levitä näin tehty suuseksisuoja vulvan/peräaukon päälle, ja alue on valmis ottamaan vastaan nautintoa molempien osapuolien kannalta turvallisesti.

Edellä mainitulla Väestöliiton nettisivulla annetaan myös erittäin kattavat ohjeet suuseksisuojan käyttöön. Turvallisia ja nautinnollisia hetkiä!