Dear Emppu, mistä tiedän, olenko lesbo vai biseksuaali? Miten puhuisin seksistä kumppanin kanssa?

Dear Emppu, mistä tiedän, olenko lesbo vai biseksuaali? Miten puhuisin seksistä kumppanin kanssa?

Emppu vastaa Kehrääjän lukijoiden kysymyksiin ensimmäisestä seksikerrasta ja seksistä puhumisesta, lesboseksiin liittyvän tiedon löytämisestä ja siitä, mistä tietää, onko lesbo vai bi.

Dear Emppu on Kehrääjän verkkosivuilla ilmestyvä kolumni, jossa vastataan lukijoiden kysymyksiin seksistä ja ihmissuhteista. Emppu (Emilia Soramäki) on 27-vuotias turkulainen humanistiopiskelija, jolla on empaattinen ote henkilökohtaisten kysymysten tarkasteluun. Voit lähettää kysymyksesi Empulle joko Kehrääjän Instagram-profiiliin kiinnitetyn kohokohdan kautta, tai kokonaan anonyymisti tämän lomakkeen kautta.

Mistä tietää, onko homo vai biseksuaali? Miten olla kyseenalaistamatta, että onko ”liian heteroja” ajatuksia joitakin kohtaan, vaikka identifioituu lesboksi?

Ensimmäiseksi haluan kertoa, ettet ole yksin. Elokuvat, televisiosarjat ja lukuisat eri mediat toistavat narratiiveja, joissa henkilöt tietävät hyvin varhain oman suuntautumisensa. Kaapista ulos tuloa ajatellaan harmillisen usein kertaluotoisena tapahtumana, jonka yhteydessä ihminen lyö seksuaalisen suuntautumisensa lukkoon. Tämä narratiivi voi aiheuttaa paineita, jos oma suuntautuminen ei ole itselle selkeä. Monet tietävät hyvin varhain oman suuntautumisensa, monilla oma identiteetti ja ihastumisen kohteet voivat vaihtua koko elämän ajan, ja se on täysin okei. Tärkeintä on, että harjoitat seksuaalisuuttasi turvallisesti sellaisten ihmisten kanssa, joihin itse koet vetoa.

Tulkitsen kysymyksestäsi, että tunnet syyllisyyttä ”liian heteroista” ajatuksista. Voisi olla hyödyllistä pysähtyä hetkeksi pohtimaan, että ovatko ajatukset ”liian heteroja” sinulle itsellesi, vai pelkäätkö muiden vähättelevän identiteettiäsi, jos ilmaiset ajatuksiasi julkisesti. Molemmat pelot ovat täysin luonnollisia ja ymmärrettäviä. Sinun ei pidä tietää, oletko lesbo vai biseksuaali, ja voit aivan hyvin kokeilla deittailua ja seksiä erilaisten ihmisten kanssa. Mahdollinen kokeilu ei vähennä lesbouttasi, jos koet jatkossakin lesbon identiteetin omaksi ja omaa seksuaalisuuttasi kuvaavaksi. Et ole ”liian hetero” missään mielessä, sillä biseksuaalit henkilöt eivät ole heteroja laisinkaan, vaan sateenkaarilipun alla. Mahdollinen ihastuminen miehiin ei tekisi sinusta heteroa, etkä ole valehdellut, feikannut tai tehnyt mitään väärää, jos myöhemmin elämässä koet, ettei sana lesbo enää kuvaa seksuaalista identiteettiäsi.

Ole lempeä itsellesi, seksuaalisuutesi ei ole vääränlainen, keskeneräinen tai viallinen. Suosittelen rauhassa pohtimaan, miksi seksuaaliseen identiteettiin liittyvät kysymykset aiheuttavat epämiellyttäviä tuntemuksia ja mahdollista syyllisyyttä. Toivotan sinulle paljon tsemppiä ja kärsivällisyyttä!  

Molemmille eka seksikerta kumppanin kanssa meni vähän mönkään, ja nyt on vaivaannuttavaa ottaa seksi uudestaan puheeksi. Vinkkejä?

Ensimmäinen kerta harvoin sujuu niin kuin omissa kuvitelmissa ja haaveissa. Ei hätää, sillä kokemuksesi on varsin yleinen. Seksistä puhuminen on taito, jota voi harjoitella kuten muitakin taitoja, joten on täysin luonnollista, ettei se suju heti ilman kiusaantumisen tunteita! Turvallinen ja luotettava kumppani tarjoaa mahtavan tilaisuuden harjoitella tätä taitoa.

Heteronormatiivinen kulttuuri asettaa erityistä painoarvoa penetraatiolle, vaikka se onkin vain yksi seksuaalisuuden muoto. Kysymyksestäsi ei käy ilmi, millaista seksiä harrastitte, mutta on tärkeää muistaa, että seksin ei tarvitse sisältää minkäänlaista penetraatiota. Seksi voi olla genitaalien hyväilyä, läheisyyttä, leluja, eikä sen pidä päättyä orgasmiin. Jos tietynlainen seksi meni ensimmäisellä yrittämällä vähän mönkään, sitä ei ole pakko kokeilla heti uudestaan.

Oletko puhunut kokemuksestasi luotettavan ystävän kanssa? Noloihin tuntemuksiin paras vastalääke on usein jakaminen. On kuitenkin tärkeää ensin varmistaa, että keskustelun toinen osapuoli on valmis puhumaan seksuaalisista aiheista. Kysymyksestäsi ei käy ilmi, onko seksistä puhuminen sinulle yleisesti kiusallista, vaan kiusaannuttaako sinua jokin seksin yhteydessä käynyt nolo kokemus. Oletan, että sinulla on kuitenkin tarve puhua kumppanillesi seksistä.

Jos kumppanille kasvokkain puhuminen tuntuu vaikealta, voit kirjoittaa tekstarin, paperilapun tai sähköpostin, tai mahdollisesti puhua puhelimessa. Yritä miettiä itsellesi sopivaa tapaa ilmaista tunteesi. Voit myös pohtia, millaisista asioista haluaisit puhua kumppanille. Haluatko puhua tietystä seksin yhteydessä vastaan tulleesta haasteesta, vai kaipaatko kumppanilta varmistuksen siihen, ettei hänen tunteensa tai ajatuksesi sinua kohtaan muuttuneet ensimmäisen seksikerran jälkeen? Kenties sinulla ei ole tarvetta puhua ekasta kerrasta ollenkaan, vaan haluat yrittää uudestaan?

On tärkeää, että kuuntelet kumppaniasi, ja varmistat myös hänen tuntemuksiaan seksiin liittyen. Jos haluat keskustella, muttet ihan tiedä mistä ja miten, voit kysyä esimerkiksi kumppaniltasi suoraan lyhyesti, jäikö mikään ensimmäisessä kerrassa mietityttämään. Keskustelua on helpompi jatkaa eteenpäin kumppanin vastauksen avulla.

Toivoisin voivani antaa sinulle enemmän hyödyllisiä vinkkejä, mutta koska en tunne sinun ja kumppanisi tilannetta, neuvon sinua vain kestämään kiusallisuutta. Kiusallisuus on epämiellyttävä tunne, mutta se menee ohi. Itse ajattelen kiusallisiin tilanteihin valmistautumista vähän kuin hammaslääkärissä käymistä – hetken ikävää ja epämiellyttävää, mutta sen jälkeen on puhdas ja helpottunut olo, eikä sitä lähes ikinä kadu jälkeenpäin. Toivotan sinulle ja kumppanillesi paljon onnea!

Mistä löytää tietoa lesboseksistä? Netistä hakemalla löytyy lähinnä pornosivuja ja jotain epäasiallisia ketjuja keskustelufoorumeilta.

Kysymykseen vastaa lesbo ystäväni, jolla on minua enemmän kokemusta aiheesta. Hän esiintyy nimimerkillä Sappho:

”On totta, että internet on pullollaan heteromiehiä, ja internethauilla löytyy paljon miehiä varten tehtyä materiaalia. Olen kuitenkin itse löytänyt neuvoja ja tietoa netistä, sitä vaan täytyy kaivaa hieman enemmän. Englannin kielen taidosta on hyötyä. Jos osaat englantia, ei hakujen yhteydessä kannata käyttää sanaa lesbo, vaan korvata se sanalla sapphic. Esimerkkihaku voisi olla sapphic sex information, jolla ainakin itse löydän useita hyviä ja informatiivisia kirjoituksia aiheesta. On tärkeää muistaa, että silloin saa yleensä tuloksia, jotka koskevat kahden vulvan omistajan välistä seksiä, eivätkä tulokset välttämättä huomioi esimerkiksi translesbojen genitaaleja.

Jos kielitaitosi on huono, niin tietoa on huomattavasti vähemmän saatavilla. Kannattaa poistaa sana lesbo hauista kokonaan, ja kokeilla esimerkiksi hakusanoja tietoa naisten välisestä seksistä. Jos kaipaat vertaistukea ja haluat tutustua suomalaisiin lesboihin, minulle se onnistui helpoiten Twitterissä ja Instagramissa. Lesbot jakavat tietoa usein keskenään, ja piiloutuvat miesten ei-toivotulta huomiolta suljetuille foorumeille. Jos lesbojen jakama tieto kiinnostaa, voit vaikkapa tehdä Twitter-tilin, jolla seuraat lesboja, jaat lesboja koskevia kirjoituksia ja tutustut muihin lesboihin.

Jos Sinuiksi-palvelu ei ole sinulle vielä tuttu, kannattaa ehdottomasti tutustua! Toivotan paljon jaksamista maailmassa, jossa yhä miesten seksuaalisuus hallitsee valitettavan paljon. Itse opin kuitenkin ylivoimaisesti eniten tekemällä, eikä kokemattomuus tai tietämättömyys koitunut alussa ongelmaksi!”

Myös Kehrääjän ja tämän palstan tarkoitus on julkaista luotettavaa suomenkielistä meiltä meille -periaatteella tuotettua tietoa koskien niin lesboseksiä kuin muitakin seksin ja seksuaalisuuden osa-alueita. Dear Emppu -kolumni ilmestyy noin kahden viikon välein – kysy rohkeasti niitäkin kysymyksiä, joihin Google ei tarjoa vastauksia!