Arvio: Our Flag Means Death -sarja on ilahduttava työpaikkakomedia merirosvoista kaikissa sateenkaaren väreissä

Arvio: Our Flag Means Death -sarja on ilahduttava työpaikkakomedia merirosvoista kaikissa sateenkaaren väreissä

Kuvitukuva: Jake Giles Netter/HBO Max. Warner Media 2022.

Tositapahtumiin löyhästi perustuva komediasarja merirosvoista on viihdyttävä, hauska, traaginen ja rikas sen representaatiossa sekä seksuaali- että sukupuolivähemmistöistä. 

HUOMIO! Arvostelu sisältää kohtia, jotka paljastavat pienissä määrin sarjan tarinan kulkua.

Stede Bonnet oli Karibialla merirosvouden kulta-aikaan 1700-luvulla vaikuttanut kapteeni, joka erosi monista kollegoistaan huomattavasti. Bonnet oli Barbadokselta kotoisin oleva rikas maanomistaja, joka hylkäsi vaimonsa ja maansa ja ryhtyi merirosvoksi. Bonnet tunnettiin myös nimellä “herrasmiesmerirosvo” juuri taustansa takia. Bonnet kohtasi urallaan muun muassa Edward Teachin, joka tunnetaan paremmin nimellä Mustaparta, ja he jakoivat komennon Bonnetin laivalla jonkin aikaa. Historiantutkijat ovat pohtineet, miksi varakas maanomistaja hylkäsi perintönsä ja siirtyi vaaralliseen ja epävarmaan ammattiin. Osa historioitsijoista on spekuloinut syyksi esimerkiksi keski-iän kriisiä. David Jenkins ja Taika Waititi ehdottavat HBO:lla julkaistussa Our Flag Means Death- tv-sarjassa erilaista syytä.

Sarjassa Stede (Rhys Darby) on Revenge -merirosvolaivankapteeni, etsimässä mainetta ja kunniaa Karibianmerellä. Revengen miehistö ei oikein tiedä mitä ajatella kapteenistaan: osa haluaisi kapinoida ja mennä töihin oikealle merirosvolle, osa taas haluaa antaa hänelle mahdollisuuden. Stede tapaa ”oikean” merirosvon, pelätyn Mustaparran (Taika Waititi) ja vaikka Stede ja Mustaparta eivät voisi olla kauempana toisistaan luonteiltaan, löytävät he toisistaan jotain, mitä he ovat tarvinneet koko ikänsä: ystävän, ja kenties enemmänkin.

Our Flag Means Death ei ole varsinaisesti sarja merirosvoista, ainakaan samalla tavalla kuin esimerkiksi Black Flags on. Se on ennemminkin työpaikkakomedia, jossa huumori nousee merirosvouden arkipäivästä sekä Steden yrityksestä todistaa olevansa merirosvo vastahakoiselle miehistölle. Komedia sarjassa nousee, kuten parhaissa työpaikkakomedioissa, hahmojen välisistä ristiriitaisista kemioista ja kommelluksista. Kommellus Our Flag Means Deathissa voi joskus johtaa pakomatkaan espanjalaiselta sotalaivalta tai miekkojen mittelöön muiden kostonhimoisten merirosvojen kanssa. Our Flag Means Deathissa komedialla on myös synkkä alajuonne, Stede näkee painajaisia tappamastaan miehestä, tämän heiluessa yhä miekka läpi päästään kohtauksesta toiseen. Onneksi Jenkins ja Waititi tasapainottavat hyvin komedian ja tragedian, ja kertaakaan ei tunnu siltä, että sarja menisi liian pitkälle tai pidättelisi iskujaan. Kun Our Flag Means Death haluaa naurattaa katsojaa, se onnistuu siinä, ja kun se haluaa satuttaa tai aiheuttaa vahvan tunnereaktion, niin se todellakin tekee sen.    

Our Flag Means Death on myös hyvin anteeksipyytelemättömän sateenkaareva sarja. Revengen merirosvot ovat hyvin sinut seksuaalisuutensa kanssa, ja Steden kirjuri Luciuksen (Nathan Foad) homoseksuaalisuus ei juuri kaada kenenkään venettä, päinvastoin: Lucius ja Stedea inhova merirosvo Black Pete (Matthew Maher) ovat enemmän tai vähemmän vakavassa suhteessa sarjan edetessä. Sarja esittää seksuaalivähemmistöt luonnollisena osana merirosvolaivan arkea, mikä on myös historiallisesti tarkkaa: matelotage oli termi samaa sukupuolta oleville pareille merirosvolaivoilla 1600–1700 luvuilla. Stede ja Mustaparta eivät ole poikkeus tähän. Steden seksuaalisuus jää kysymysmerkiksi, mutta Mustaparta puhuu avoimesti biseksuaalisista taipumuksistaan. Jenkins ja Waititi esittävät Steden hahmon kautta teesinsä tämän syystä lähteä merille: Kiusattu ja aliarvostettu Stede halusi vapautta ja arvostusta sellaisena minä hän on, ja saa hyväksynnän vaimonsa, perheensä ja yhteisönsä sijaan muilta miehiltä maailman merillä. 

Rhys Darbyn ja Taika Waititin lisäksi sarjan kiistaton tähti on Vico Ortizin näyttelemä Jim. Muunsukupuolisen Ortizin näyttelemä Jim on naamioitunut mieheksi Bonnetin laivalla, tämän pitäessä matalaa profiilia surmattuaan kapteeni Spanish Jackien (Leslie Jones) puolison Nassaussa. Jimin salaisuutta varjelee Oluwande (Samson Kayo), ainoa tolkun mies Revengellä, jolla on myös tunteita Jimiä kohtaan. Jimin oma sukupuoli-identiteetti on esillä sarjassa hieman humoristisesti, mutta ei kertaakaan Jimin kustannuksella: kyse on ennemminkin Revengen vähemmän fiksuista merirosvoista pohtimassa, kuinka Jim ja Jim ilman partaa ovat sama henkilö mutta myös eri henkilö. Samalla Jim on myös oman tarinansa protagonisti, joka on jostain syystä jumissa Steden tarinassa. Jim on kostoreissulla, hänellä on vihollisia eri satamissa ja synkkä menneisyys, mutta tämän sijaan hän joutuu osallistumaan Steden hupsuihin seikkailuihin. Jim on sukupuolivähemmistössä oleva hahmo, jonka identiteetti ei ole koko hänen luonteensa, ja jolla on oma tarinansa ja koominen roolinsa osana laajempaa tarinaa. 

Our Flag Means Death varmaankin ärsyttää niitä, joiden mielestä historiallisten sarjojen täytyy aina kuvastaa historiaa mahdollisimman tarkasti. Our Flag Means Death on oikeassa monien faktojen kanssa: Stede ja Mustaparta tunsivat toisensa, ja Mustaparta vietti aikaa Steden laivalle. Mustaparta ei pahamaineisuudestaan huolimatta tappanut juuri ketään ja niin pois päin. Sarja on kuitenkin myös hyvin anakronistinen; Mustaparta pukeutuu nahkaliiveihin- ja housuihin, aivan kuin hänen motskarinsa olisi parkissa naapurisaarella, Oluwande ja Frenchie (Joel Fry) keksivät käytännössä pyramidihuijauksen, ja Stede lukee iltasatuna miehistölleen Pinokkiota, kirjaa joka on kirjoitettu vasta 1883. Mutta Our Flag Means Death ei ole historiallista fiktiota, vaan tarina miesten välisistä suhteista, toksisen maskuliinisuuden hylkäämisestä ja oman itsensä löytämisestä muiden avulla. Sellaisena se on uniikki, kaunis, hauska ja erittäin tarvittu tv-sarja.